KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Salzburger Festspiele mají sto let. Konají se! english

„Sály nejsou kvůli opatřením proti šíření koronaviru vyprodány celé.“

„Festival naplánoval pro toto speciální festivalové léto více než 30 audiovizuálních produkcí.“

„Joana Mallwitz je první ženou, která kdy dirigovala operu na Salcburském festivalu.“

Letos právě stoletý Salcburský festival musí čelit největším výzvám od druhé světové války. Ani nikdy předtím nebyl kulturní život tak ovlivněn a omezen jako v tomto roce. Světová epidemie nové nemoci je příčinou náhradního programu v polovičním rozsahu. Přehlídka se koná od 1. do 30. srpna a nechtěně se vrací k prazákladu, kdy umění je vším jiným než pouhou dekorací, kdy se stává skutečnou potravou a zároveň i smyslem života.

Pořadatelé na jaře delší dobu čekali, než se definitivně rozhodli, že festival letos bude. Hovoří zpětně o směsici naděje, snění, ale také intuice. A připouštějí, že letošní festival je hodně jiný než obvykle. Přesto obsahuje stovku programů na osmi jevištích. Jeho sté výročí připadá na 22. srpna.

Vedle Straussovy Elektry se letos hraje nově nastudovaná Mozartova opera Così van tutte; hrají Vídeňští filharmonikové pod taktovkou Joany Mallwitz, která je první ženou, která kdy dirigovala operu na Salcburském festivalu. Na programu je pět desítek koncertů a matiné. Vedle Vídeňských filharmoniků hostují například Berlínští filharmonikové nebo West-Eastern Divan Orchestra pod taktovkou svého zakladatele Daniela Barenboima, letos osmasedmdesátiletého, který si 19. srpna připomněl už sedm desetiletí veřejného uměleckého působení. Na Salcburském festivalu debutoval v roce 1965.

Sály nejsou kvůli opatřením proti šíření koronaviru vyprodány celé, nosí se roušky a existuje řada dalších předpisů. Velký ohlas však vzbuzuje i televizní a rozhlasové vysílání a další cesty, jimiž se hudební dění dostane z Mozartova rodného města na kterékoli místo ve světě. Už o prvním víkendu Salcburského festivalu využilo příležitosti užít si festivalovou nabídku, i když do Salcburku nemohli přijet, více než 1,5 milionu lidí. Prostřednictvím Rakouského a Bavorského rozhlasu, televize Arte, Unitel, 3sat a v kinech a dalších médiích sledují audiovizuální vysílání, které je v tomto roce největším nahrávacím projektem v historii festivalu.

Salcburský festival naplánoval pro toto speciální festivalové léto celkem více než 30 audiovizuálních produkcí. Byly to například inscenace oper ElektraCosi fan tutte a kultovní činohry Everyone a první dva večery Beethovenova cyklu s Igorem Levitem. Při vysílání na ORF je sledovanost kolem 400.000 diváků, v bavorské televizi sledovalo vysílání podle dostupných informací dalších 236.000 lidí. V nabídce byly dále koncerty Vídeňských filharmoniků, orchestr Západo-východní Divan, Orchestr salcburského Mozartea, Camerata Salzburg, koncerty, na nichž účinkují Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Renaud Capucon, Martha Argerich, Andras Schiff, Anna Netrebko, Yusif Eyvazov nebo Sonya Yoncheva.

Salcburský festival slaví právě sto let. Je nejvýznamnějším operním, hudebním a divadelním festivalem na světě, jedním z nejstarších a nejslavnějších v Evropě. U jeho zrodu stáli po první světové válce básník a dramatik Hugo von Hofmannsthal, skladatel Richard Strauss a režisér a tehdejší ředitel Salcburského divadla Max Reinhardt.

Podle původního plánu měl letos od 18. července do 30. srpna v průběhu 44 dnů na 15 jevištích uvést 222 pořadů. Koncertní program z toho měl zahrnout 91 vystoupení se zvláštním důrazem na tvorbu Ludwiga van Beethovena, jehož 250. výročí narození, připadající na letošní prosinec, mělo ovlivňovat dramaturgii mezinárodního hudebního dění po celý rok.

Foto: Petr Veber 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky