KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Rozhlasoví symfonikové poletí do Japonska až v roce 2022 english

Dlouho připravované plánované listopadové turné Symfonického orchestru Českého rozhlasu po Japonsku se kvůli nestabilní situaci způsobené koronavirovou nákazou neuskuteční. Rozhlasoví symfonikové měli vystoupit pod taktovkou šéfdirigenta Alexandera Liebreicha mimo jiné ve městech Sendai, Nagoja, Osaka a Fukuoka a také v proslulé síni Suntory Hall v hlavním městě Tokiu. Nejbližším možným náhradním termínem je červen 2022. Mělo to být první velké turné s šéfdirigentem Liebreichem, jedním ze sólistů měl být hornista Radek Baborák.

Nad světem klasické hudby se – stejně jako nad dalšími kulturními, hospodářskými a společenskými sférami – vznáší nejistota, konstatoval ředitel SOČR Jakub Čížek. Jde o omezení v mezinárodním provozu i kontaktu mezi jednotlivými zeměmi, o limitované kapacity kulturních sálů, nevyzpytatelnost ve vývoji onemocnění COVID-19… Plánování se pořadatelům aktuálně jeví jako záležitost složitá, provázená rizikem náhlých změn a zároveň akcentem na bezpečnost všech zainteresovaných. Proto se mnohé akce přesouvají.

„Zájezd jsme dlouho připravovali a o to více nás to mrzí. Japonsko je pro SOČR tradiční destinací, jezdíme tam každé dva až tři roky. Tentokrát si bohužel budeme muset na návrat do této krásné a kultuře velmi přející země počkat déle“, uvedl Jakub Čížek.

První koncerty v Praze mají mít v této sezoně rozhlasoví symfonikové 18. září, kdy s nimi v Poctě Karlu Růžičkovi vystoupí v Doxu Tomáš Sýkora trio, a pak 25. září, kdy se v Rudolfinu koná koncert s podtitulem Slavnostně s Beethovenem.  

Foto: archiv SOČR – Petr Horník a Vojtěch Brtnický

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky