KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Brněnský Velikonoční festival duchovní hudby se už podruhé neuskuteční english

Stejně jako ten loňský, i letošní, jubilejní třicátý ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby se neuskuteční. Tradiční akce se tak stává jednou z prvních v republice, která se ruší už podruhé. „V loňském roce jsme měli vše hotovo, ve městě visely plakáty zvoucí na koncerty, a my jsme museli akci zrušit pár dnů před jejím začátkem. V plánování letošního ročníku, který měl být mimochodem jubilejní, třicátý, jsme proto byli obezřetnější. Bylo velmi obtížné odhadovat vývoj situace a podle toho přemýšlet o zahraničních umělcích, sborovém zpěvu, omezení kapacity a dalších věcech, kterých se dotýkají všechna omezení. Přesto jsme byli připraveni a doufali jsme, nicméně vzhledem k vývoji situace musíme být realisté. Je nám proto moc líto, že ani letos neprožijeme velikonoční čas spolu s našimi posluchači,“ svěřuje se ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Minulý ročník festivalu nesl podtitul Světlo/Iluminace a letošní měl mít podtitul Tělo/Vtělení. „Naplánovali jsme proto pro rok 2021 splynutí obou ročníků, vtělení jednoho do druhého. Původní emblémy těla – umučeného i oslaveného – se tak staly ještě aktuálnějšími. Velikonoční festival je už dlouhá léta prostorem rezonance: skladby (znovu)ožívají v posvátných prostorách a v posvátném čase, jim určených,“ uvádí dramaturg festivalu Vladimír Maňas s tím, že posluchačům tak festival kromě samotného hudebního zážitku dával možnost se v oněch dvou týdnech i jednotlivých chrámech zastavit k rozjímání nad utrpením i radostnou zvěstí. V této době se znovu idea festivalu stává spíše spícím semínkem, symbolem naděje. „Doufejme, že obrodu a uzdravení naší společnosti bude možné oslavit již o svátcích vzkříšení lásky v roce 2022,“ dodává.

Jak pořadatel hudební přehlídky, Filharmonie Brno, informuje, Velikonoční festival duchovní hudby se poprvé uskutečnil v roce 1992. Svým dramaturgickým zaměřením, které do programu zařazuje výhradně duchovní hudbu určenou pro období Velikonoc, se tehdy stal mezi festivaly naprostou raritou. Každoročně širokému publiku nabízí vynikající výkony, světové premiéry i tenebrae – temné hodinky uváděné pouze za svitu svíček. To vše v krásných interiérech brněnských kostelů.

Foto: Fb festivalu, Petr Francán

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky