KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Concertino Praga má pětadvacet semifinalistů english

Dvořákova rozhlasová soutěž pro mladé hudebníky Concertino Praga je letos otevřena pro hudební talenty v sólové i komorní hře. I přes koronavirovou krizi to mladí hudebníci nevzdali a do sólové kategorie se jich přihlásilo padesát osm. Pětičlenná porota prvního kola, kterou tvořili hudební režisérka Českého rozhlasu Markéta Tomková Janáčková, houslistka Shizuka Ishikawa, klavírista Justas Dvarionas, klarinetista Karel Dohnal a klavírista Karel Košárek, vybrala pro druhé kolo dvacet pět nejlepších výkonů z dvanácti zemí. Hodnotitelé však nevědí, koho do semifinále poslali – znají jen nástroj a číslo přihlášeného. Taková jsou pravidla Concertino Praga už pětapadesát let. Anonymita nahrávek a to, že soutěžící nepředstupují před „živou“ porotu, přinášejí soutěži originalitu.

„Dával jsem vyšší body než ostatní porotci, ale samotné výkony se mi moc líbily. Každý den jsem seděl se sluchátky na uších a přemýšlel nad tím, jak krásně hrají, jak jsou talentovaní a kolik úsilí při tom museli vynaložit,“ zhodnotil letošní výkony sólistů klarinetista Karel Dohnal.

Už druhý rok je spolupořadatelem soutěže Akademie klasické hudby a s její účastí přišly i některé změny. „Nejpodstatnější je změna formátu finále, které není obhajobou výsledků podle nahrávek. Čtyři nejlepší se totiž utkají o vítězství živě v sobotu 18. září v Rudolfinu v rámci festivalu Dvořákova Praha a koncert zároveň bude v přímém přenosu vysílat stanice Český rozhlas Vltava,“ vysvětlují organizátoři a doplňují, že od loňského roku jsou novinkou i stipendia pro laureáty od Nadace Karel Komárek Family Foundation.

Souběh sólové a komorní kategorie je další novinkou. Devítičlenná mezinárodní porota druhého kola bude posuzovat obě kategorie a vybere po čtyřech finalistech pro zářijová finále. Závěrečné klání v komorní kategorii se uskuteční 17. září v Anežském klášteře.

Milým překvapením je počet přihlášených komorních souborů, neboť cvičit online komorní hru opravdu nelze, a přesto se jich našlo dvacet osm ze šesti zemí. „Dravé mládí totiž nezná překážek. Porota bude opět pracovat online a na konci dubna potěší čtyři sólové hráče a čtyři soubory. Poražení to mohou zkusit za rok či dva (u komorní hry), vejdou-li se do věkového limitu. Velkou radostí pro pořadatele je právě skutečnost, že se hráči ze sólové kategorie vracejí jako členové komorních souborů, kde je věková hranice vyšší. Lepšího ocenění pro soutěž ani nemůže být, než když se soutěžící vracejí. Snad je tím důvodem i Jihočeské turné, které je součástí odměny pro nejlepší: 10 dní nových zážitků, přátelství a koncertů v nádherných sálech,“ uzavírají s optimismem obě pořádající instituce.

Foto: Peter Ganzglück, Petra Hajská, Pixabay

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky