KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vyhlášení Cen Jantar dnes živě english

V přímém přenosu Českého rozhlasu Ostrava a také zde na YouTube dnes budete moci sledovat vyhlášení druhého ročníku Moravskoslezských kulturních Cen Jantar za rok 2018. Slavnostní večer se koná v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích od 18 hodin. Vyhlášeni budou laureáti šestnácti kategorií a také jména dvou držitelů ceny za celoživotní dílo. Kromě artificiální hudby se ceny udělují ještě za populární hudbu, výtvarné umění, literaturu, činoherní divadlo, muzikál, operu a balet. Osm porot vybíralo ty nejlepší loňské projekty umělců a uměleckých souborů s vazbou na Moravskoslezský kraj, které měly společenský a profesní přínos v oblasti kultury.

Za artificiální hudbu v kategorii Instrumentalista roku za aktivity v roce 2018 byli nominováni klavíristé Ivo KahánekMartin Kasík a hráč na cimbál Daniel Skála. Nominace za artificiální hudbu v kategorii Hudební těleso roku získali Benda Quartet, Janáčkova filharmonie OstravaJanáčkův komorní orchestr. V kategorii Interpret roku byl nominován klavírista Tomáš Kačo a vedle něj porota vybrala ještě Tomáše Kluse, Martina Chodúra. Do této kategorie spadají jak vokalisté, tak i sóloví instrumentalisté. 

Nominace za operu v ženské kategorii získaly Veronika Holbová za role v inscenacích Osud a Triptych, které uvedlo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Jana Sibera za roli Mařenky v Prodané nevěstě Slezského divadla Opava a Iordanka Derilova za roli Katěriny Izmailovy v ostravské inscenaci Šostakovičovy opery Lady Macbeth Mcenského újezdu. Za mužské operní výkony byli nominováni Aleš Briscein také za roli v opeře Lady Macbeth Mcenského újezdu, Pavel Klečka za roli Revírníka v opavské inscenaci Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky a Josef Moravec za ztvárnění role Živného v ostravské inscenaci Janáčkovy opery Osud. (V loňském ročníku se operními pěvci roku stali Barbora Řeřichová za Rusalku, kterou ztvárnila v Opavě, a Svatopluk Sem za roli Kaliny v ostravském Tajemství.) 

Za balet byly v ženské kategorii nominovány Shino Sakurado za roli Mercedes, Sawa Shiratsuki za roli Kitri a Barbora Šulcová za roli Cikánky v baletní inscenaci Don Quijote, kterou uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Všechny nominované tak spojuje jediné představení. Za mužské baletní výkony byli nominováni Tomáš Hoš za roli Rezanova v baletu Slezského divadla v Opavě Juno a Avos, Stefano Pietragalla za výkony ve dvou inscenacích, v ostravském Donu Quiotovi a v představení Vzlety a pády a Sergio Méndez Romero za roli Basila opět v inscenaci Don Quiote. (V loňském ročníku se nejlepšími tanečníky stali roku stali Barbora ŠulcováRei Masatomi za sólové výkony v choreografii Rain Dogs v rámci programu All That Jazz, Rock, Blues, a to s přihlédnutím k výkonu v roli Porthose v inscenaci Tři mušketýři v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.) 

Novinkou letošního ročníku jsou ceny za celoživotní dílo a přínos v oblasti kultury. Získají je dva umělci s vazbami na Moravskoslezský kraj. Jejich laureáti budou od letoška symbolicky zvěčněni v připravované Jantarové galerii slávy v Dolních Vítkovicích. Stejně jako vítězové šesnácti výročních cen, také laureáti cen za celoživotní dílo dostanou skleněnou sošku se třpytivým jantarem na vrcholu, kterou navrhla renomovaná ostravská sochařka Šárka Mikesková

Během dnešního galakoncertu vystoupí například Jan Rokyta se souborem Ensemble Flair, klarinetista Igor Františák, klavírista Tomáš Kačo, zpěváci Tomáš Klus, Hana Fialová, Patricia Janečková, Radek Melša, Barbora Řeřichová, Boris Urbánek, sbor Permoník a další umělci. Doprovázet je bude dvacetičlenný orchestr pod vedením dirigenta Jakuba Žídka.

Přímý přenos budete moci sledovat nejen ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava, ale také zde:

Foto: Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky