KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jana Boušková přiveze do České Lípy Mou Vlast english

„S nápadem úprav skladeb Bedřicha Smetany pro harfu přišel už český harfista minulého století Hanuš Trneček.“

„Největší oříšek na úpravu byl Vyšehrad.“

„Upřímně lituji, že Dvořák pro sólovou harfu nikdy nic nenapsal.“

Českolipský kruh přátel hudby představí Smetanovu Mou vlast pro harfu a dalšího českolipského skladatele. Kromě toho zazní ještě díla jiných českých autorů. V úterý 12. března je zahraje přední česká harfistka Jana Boušková. Koncert se koná v českolipském Centru textilního tisku.

Ve spolupráci s Vlastivědným spolkem Českolipska bude úvod koncertu patřit dalšímu představení výrazné osobnosti spjaté s Českou Lípou. Tentokrát půjde o osobnost hudební – učitele a hudebníka Karla Černického. Narodil se v roce 1816 v Sedlci a od roku 1844 působil v České Lípě jako ředitel kůru a varhaník. Stal se nositelem zlaté medaile za zásluhy. Jeho život se uzavřel v České Lípě v roce 1885. Následovat budou první tři části ze Smetanovy Mé vlasti v úpravě pro harfu.

„Mojí celoživotní snahou je, aby harfový repertoár byl co možná nejzajímavější a pro publikum vždy poutavý. Českých skladeb z dob obrození má harfa pramálo, pokud v originále vůbec nějaké existují, a s nápadem úprav skladeb Bedřicha Smetany pro harfu přišel už český harfista minulého století Hanuš Trneček. Jeho Vltava je již dnes běžnou součástí repertoáru harfistů u nás i v zahraničí a často se při jejím uvádění setkávám s reakcí publika, že při mé hře této úpravy slyší najednou úplně celý orchestr. To mě nadchlo a spontánně inspirovalo k úpravě dalších částí symfonické básně Má Vlast ve snaze ještě víc ukázat zvukové možnosti harfy…,“ doplňuje Jana Boušková.

Symfonickou báseň Vltava upravil Hanuš Trneček už v první polovině devatenáctého století a v současné době je tato verze jednou z nejhranějších úprav vůbec. A to Janu Bouškovou přesvědčilo, že úprava dalších částí Mé vlasti by mohla být pro harfový repertoár přínosem. Jako první se v roce 2013 pustila do samotné úpravy Šárky, ale její finální podobu dokončila až v létě 2016. Největší oříšek byl ale Vyšehrad. Ten také existuje v úpravě od Hanuše Trnečka, nicméně dílo je upraveno špatně, s chybami harmonickými i melodickými a s nepochopitelnými skoky v tématech. Zřejmě šlo o pochybení vydavatele, který si nejspíš původní manuskript této úpravy nenechal nikým zkontrolovat a vydal noty bez korektury. Jana Boušková proto musela přistoupit k úpravě tohoto díla znovu. Výběr z Mé vlasti představila poprvé na sólových recitálech na podzim 2017 v Plzni, Českých Budějovicích, Olomouci, Pardubicích, Brně a Praze. 

Polovinu Smetanovy Mé vlasti doplnila pro českolipský koncert ještě o úpravu Dvořákovy Americké suity pro klavír, kterou premiérovala v Chicagu. „Americká Suita Antonína Dvořáka je skladba, kterou jsem vždy nesmírně milovala,“ přiznává Jana Boušková a doplňuje: „Když jsem byla pozvána k účinkování na festivalu v Americe, troufla jsem si převzít klavírní verzi tohoto díla a ve světové premiéře tuto skladbu zařadit na program mého recitálu v Chicagu. Úprav v této skladbě bylo minimálně. Snažila jsem se převážně ponechat klavírní zápis, jen opět bylo nutné některé chromatické postupy harfě a jejím možnostem přizpůsobit. Upřímně lituji, že Dvořák pro sólovou harfu nikdy nic nenapsal, jelikož tato skladba nejen zní na harfu krásně, ale je často napsaná, jako kdyby byla našemu nástroji věnována.“

16. dubna bude Českolipský kruh přátel hudby pokračovat koncertem mladých talentovaných umělců Matouše PěruškyKristiny Vocetkové, kteří představí díla skladatelů Ignaze Josepha Pleyela, Bohuslava Martinů, Ondřej KukalaSylvie Bodorové.

Foto: Jana Boušková

 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky