KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Olomoucké Svátky písní mezinárodně english

„Kvalitu festivalu z pohledu sborového světa výrazně zlepšil nový systém soutěží pěveckých sborů a také záštity českých i zahraničních odborníků na sborový zpěv.“

„Přihlášky mohou sbory i orchestry odevzdávat do konce března.“

„Město Olomouc se tak na malou chvíli stává metropolí sborového zpěvu.”

Hanácká metropole hostí od 28. května do 2. června Mezinárodní festival pěveckých sborů Svátky písní Olomouc. Jde už o 47. ročník, od kterého se festival zároveň stává členem prestižní sítě Choral Festival Network, která sdružuje festivaly a soutěže z celého světa.

Zúčastnění pořadatelé jsou povinni splňovat vysoké nároky, týkající se především transparentní organizace a férového přístupu k vystupujícím sborům. Svátky písní Olomouc se tímto krokem dostaly do společnosti přehlídek jako je irský Cork International Choral Festival nebo japonský Karuizawa International Choral Festival. Z tuzemských akcí jsou kromě Svátků písní členem asociace zatím jen Sborové slavnosti, pořádané každoročně v Hradci Králové.

„Svátky Písní za posledních pět let prošly řadou zásadních změn uměleckého i organizačního rázu,” shrnuje ředitel festivalu i jeho pořadatelského spolku Festa Musicale Marek Klimeš. Festival má podle něj být vidět a slyšet především v Olomouci, ale také v zahraničí. Po letech byla obnovena široká síť zahraničních partnerů, uměleckých asociací a institucí a festival začal být známější a otevřenější olomouckému publiku. „Kvalitu festivalu z pohledu sborového světa výrazně zlepšil nový systém soutěží pěveckých sborů a také záštity českých i zahraničních odborníků na sborový zpěv, zasedajících v porotách. Pro největší a zároveň druhý nejstarší festival tohoto typu v České republice je pak známka kvality udělená Choral Festival Network odměnou za tvrdou práci mých kolegů a kolegyň a zároveň ujištění, že festival a jeho aktivity rostou správným směrem,” dodává Klimeš.

Letošní ročník Svátků písní Olomouc bude stejně jako v posledních letech dramaturgicky propojený se Svátky města Olomouce. V šesti dnech nabídne renomovanou mezinárodní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant, které se pravidelně účastní sbory z řady cizích zemí. Nově se pod hlavičkou festivalu bude konat také mezinárodní soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Přihlášky mohou sbory i orchestry odevzdávat do konce března.

Kromě soutěží chystají organizátoři Svátků písní Olomouc také bohatý doprovodný program a koncerty zúčastněných těles nejen v centru města. “Festivalové dění má velký dosah i mimo Olomouc a to prostřednictvím online přenosů soutěží a koncertů, které každoročně zhlédne více než 20.000 diváků z celého světa,” vypočítává manažer technické produkce festivalu Petr Hýl. „Město Olomouc, kterým se festival pyšní ve svém názvu, se tak na malou chvíli stává metropolí sborového zpěvu,” doplňuje ředitel Marek Klimeš.

Sborový zpěv má v Čechách dlouhou tradici. Unie českých pěveckých sborů eviduje přes tisíc pěveckých sborů, ve skutečnosti je ale jejich počet ještě mnohem vyšší. Právě podpora a další rozvoj tohoto fenoménu je cílem festivalu Svátky písní Olomouc i celoroční činnosti jeho pořadatelů. Nedávné zařazení do asociace Choral Festival Network potvrzuje, že tato aktivita má smysl.

Foto: Martin Florian a Vladimír Jagr

 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky