KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Filharmonie Brno 2019/2020: Od Beethovena po Glasse english

„Mám radost z přijetí šéfa Dennise Russella Daviese v Brně. Stejně tak dobře se v roli stálého hostujícího dirigenta uvedl Robert Kružík.“

„Elizabeth Leonskaja zahraje v prosinci ve dvou týdnech všech pět Beethovenových klavírních koncertů.“

„V únoru slibuje být objevem sezóny Rejchovo oratorium Lenora, námětově totožné s Erbenovými a Dvořákovými Svatebními košilemi.“

Beethoven i premiéry, vystoupení v Besedním domě i v Janáčkově divadle, neotřelé kombinace děl starších i novějších, šéfdirigent Dennis Russell Davies s taktovkou i u klavíru… Taková bude 64. koncertní sezona Filharmonie Brno od podzimu 2019 do jara 2020. Charakteristický bude už hned vstup do ní 19. září – zazní Brahmsova První, Bartókův 3. klavírní koncert s Elizabeth Leonskou a skladba současného japonského autora Joe Hisaišiho.

Do beethovenovského roku 2020 vykročí brněnská filharmonie jeho Devátou symfonií s Ódou na radost. Po bezmála třech letech se při té příležitosti vrátí na podium Janáčkova divadla. Vedle tohoto Novoročního koncertu se objeví v divadle jako v koncertním sále po dvou večerech v březnu a dubnu. Tradičně jinak plánuje abonentní koncerty také do sálu na Stadioně a do Besedního domu.

Opakovaná připomenutí 250 let od narození Ludwiga van Beethovena vytvářejí jako klíčové téma páteř celé nadcházející sezony. Pianistka Elizabeth Leonskaja zahraje v prosinci ve dvou týdnech všech pět Beethovenových klavírních koncertů. Stejně unikátní bude uvedení všech jeho violoncellových sonát a variací v podání několika violoncellistů tělesa za klavírního doprovodu šéfdirigenta Dennise Russella Daviese, a to ve dvou koncertech během jedné únorové neděle.

Ve stejném roce jako Beethoven, v roce 1770, se narodil Antonín Rejcha. Jeho oratorium Lenora, námětově totožné s Erbenovými a Dvořákovými Svatebními košilemi, slibuje být v únoru repertoárovým objevem sezóny. Jde o velký hudební obraz pro sóla, sbor a orchestr na text balady Gottfrieda Augusta Bürgera. Kvůli odvážnému tématu vídeňská cenzura – navzdory Beethovenově přímluvě – dílo v době vzniku zakázala. V sólových partech brněnského uvedení se představí mimo jiné sopranistky Martina JankováPavla Vykopalová a barytonista Jiří Brückler.

Na velkých koncertech v divadle a na Stadionu zazní v podání Filharmonie Brno mimo jiné Mahlerova Devátá symfonie, Musorgského Obrázky z výstavy, Fresky Piera della Francesca od Bohuslava MartinůHindemithova Symfonie Malíř Mathis. „Fresky uvedeme s vizualizací připravenou ve světové premiéře ve spolupráci s proslulým festivalem Ars Electronica. Využijeme nejmodernější technologie,“ uvedl dramaturg filharmonie Vítězslav Mikeš.

Na objednávku brněnské filharmonie vzniká nová skladba Michala Nejtka. V sezóně je také zařazen sugestivní První violoncellový koncert Alfreda Schnittkeho, skladba Phantasma, kterou Erkki-Sven Tüür pojal jako poctu Beethovenovi, nebo Cantus Arcticus, koncert pro ptáky a orchestr, jehož autorem je Einojuhani Rautavaara. Další českou premiérou má být uvedení Requiem arménského skladatele Tigrana Mansurjana pod taktovkou Alexandra Liebreicha.

Čerstvá držitelka Grammy Laurie Anderson v Besedním domě představí v české premiéře svoje orchestrální dílo Amelia – obsahuje meditativní hudbu s recitovanými texty Amelie Earhartové, americké letkyně, první ženy, která překonala Atlantik. Beze stopy zmizela při přeletu Tichého oceánu v roce 1937. Laurie Anderson je americká zpěvačka, houslistka, performerka a skladatelka zabývající se experimentální hudbou a art rockem.

Nadcházející sezóna je už druhá, za kterou stojí šéfdirigent a umělecký ředitel Dennis Russell Davies. „Mám radost z jeho přijetí v Brně a z nadšení, které panuje na jeho koncertech. Stejně tak dobře se v roli stálého hostujícího dirigenta uvedl Robert Kružík, který s Filharmonií Brno zajímavě roste,“ uvedla ředitelka orchestru Marie Kučerová.

Filharmonie se vedle domovského Brna objeví na Svatováclavském hudebním festivalu v Ostravě v září se Schumannovým oratoriem Ráj a Peri a napřesrok v červnu na Smetanově Litomyšli s Beethovenovou Devátou. Už letos na podzim zahraje s kapelou Plastic People of the Universe ve Valdštejnské zahradě v Praze a později v říjnu hostuje na Hudebním fóru Hradec Králové – festivalu současné světové symfonické tvorby. S šéfdirigentem a českými díly pojede těleso v únoru do lineckého Brucknerhausu, kde byl dlouhá léta šéfem; vystoupí rovněž ve vídeňském Konzerthausu a na Rheingau Musik Festival v Německu.

Filharmonie Brno je ve městě také pořadatelem několika festivalů. Přehlídka nazvaná Moravský podzim, která jako bienále střídá přehlídku Festival Janáček a uskuteční se letos popadesáté, nabídne například Basilejský komorní orchestr, tančící barokní orchestr Geneva Camerata nebo filharmonickou oslavu letošních dvojích pětasedmdesátých narozenin – skladatele Petera EötvöseDennise Russella Daviese. Moravský podzim otevře 29. září poloscénické provedení opery Einstein na pláží od Philipa Glasse, a to v nastudování souborů Collegium Vocale Gent a Ictus Ensemble a se Suzanne Vegou jako vypravěčkou.

Foto: Filharmonie Brno

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky