KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

55. ročník Bratislavských hudebních slavností: Premiéry i návraty english

Letošní ročník Bratislavských hudebních slavností obohatí významné orchestry, komorní tělesa a sólisté. Domácí – rezidenční Slovenská filharmonie se na festivalu objeví třikrát. Hned v úvodním koncertu 27. září pod vedením svého šéfdirigenta Jamese Judda a s klavíristou Eugenem Indjićem, který se blýskne v Brahmsově Druhém klavírním koncertu B dur. 6. října se filharmonie spojí se Slovenským filharmonickým sborem a sólisty s dirigentem Jurajem Valčuhou ve Dvořákově Stabat mater a v závěrečném koncertu 13. října vedle hudby Ludwiga van Beethovena a Dmitrije Šostakoviče s violoncellistou Istvánem Várdaiem přednese Elgarův Violoncellový koncert. Dirigovat bude Pinchas Steinberg.

István Várdai bude interpretovať Elgara dielo na legendárnom nástroji „Ex du Pré-Harrell“ Stradivari z roku 1673. Pri príležitosti 100. výročia narodenia venujeme tento koncert výraznej osobnosti – dirigentovi Ladislavovi Slovákovi, ktorý bol  šéfdirigentom a súčasne umeleckým riaditeľom Slovenskej filharmónie (1961 – 1988) a bol aj členom Festivalového výboru BHS.  Jednou z jeho umeleckých priorít bolo dielo Dmitrija Šostakoviča – a tak 55. ročník festivalu uzavrie jedno zo skladateľových diel Symfónia č. 5,“ doplňují organizátoři festivalu, kteří do Bratislavy pozvali i řadu dalších špičkových těles jako jsou Royal Philharmonic London, Finský rozhlasový orchestr, English Baroque Soloists & Monteverdi Choir, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Philharmonia Orchestra London, Mnichovská filharmonieMnichovský filharmonický sbor, Orchestr Mariinského divadla Petrohrad, Wiener PhilharmonikerDeutsche Staatsphilarmonie Rheinland-Pfalz

Z dirigentů se na festivalu poprvé objeví například John Eliot Gardiner, Fin Hannu Lintu, mladý objev Rafael Pavare z Venezuely nebo Alexander Liebreich, který je v současnosti šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Na Slovensko spolu přivezou program připravený pro svou novou sezonu a zároveň pro podzimní čínské turné orchestru. Jako sólista se představí vynikající arménský houslista Sergej Chačatrjan, a to v Houslovém koncertu č. 1 a moll Dmitrije Šostakoviče. 

Řadu koncertů obohatí i vracející se jména – Valerij Gergijev, Esa-Pekka Salonen, Thomas Hengelbrock a zmíněný Pinchas Steinberg nebo dirigenti, kteří sice nedirigovali přímo na festivalu, ale už se v Bratislavě objevili dříve na jiných projektech – Andrés Orosco-EstradaKarel Mark Chichon. A je třeba zmínit také zmínit vracejícího se Ondreje Lenárda. Vedle klavírního recitálu Yulianny Avdeevy a varhanního koncertu titulárního varhaníka Notre-Dame v Paříži Oliviera Latryho dojde i k opernímu gala lotyšské mezzosopranistky světového renomé Eliny Garanči

Ze zahraničních komorních těles přijede smyčcové kvarteto David Oistrakh Quartet, s klavíristou Adamem Skoumalem se představí houslista Milan Al-Ashhab a v rytmu tanga se skladatelem a klavíristou Gustavem Beytelmannem zazpívá arménská mezzosopranistka Stella Grigorian. Program slavností rozšíří i domácí Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, soubor Musica aeterna, Slovenský komorní orchestr. Dojde na průřez slovenské hudby pro violoncello v podání Jozefa  Podhoranského, Jána Slávika, Eugena ProcháceBorise Bohó. Novinkou 55. ročníku Bratislavských hudebních slavností jsou dva koncerty věnované hudební mládeži. V rámci nich se představí maďarský violoncellista Gergely Devich, slovenský trumpetista Stanislav Masaryk, náš klavírista Matyáš Novák nebo slovenský houslista nejmladší generace Teo Gertler s klavíristou Ryanem Martinem Bradshawem australsko-slovenského původu.

Foto: Archiv BHS

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky