KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dnes začíná 20. ročník festivalu Hudba v zahradách a zámku v Kroměříži english

Originální a jedinečné spojení vážné hudby a architektonických skvostů UNESCO v Kroměříži, festival Hudba v zahradách a zámku, letos oslaví jubilejní dvacátý ročník. Dvouměsíční cyklus sedmi koncertů letos nově doplní beseda s operním pěvcem Adamem Plachetkou a přednáška psychiatra Cyrila Höschla o odvrácené straně osobností slavných skladatelů.  Přehlídku zahájí dnes v 19:00 hodin Moravská filharmonie Olomouc a dirigent Tomáš Netopil, který je zároveň dramaturgem festivalu. Ve skleníku Květné zahrady zazní Houslový koncert a moll, Op. 53 a koncertní předehry V přírodě, Karneval a Othello Antonína Dvořáka. Sólového partu se ujme houslista Jiří Vodička.

Druhý koncert se bude konat u příležitosti 60. výročí úmrtí skladatele Bohuslava Martinů, a to ve středu 26. června od 19:00 hodin na stejném místě. V podání Dívčího pěveckého sboru SPgŠ Kroměříž pod vedením sbormistra Jiřího Jablunky se sólisty Zuzanou Hradilovou, Sárou Zpěvákovou a Tadeášem Hozou za klavírní spolupráce Evy Kočařové za účasti pedagogů a studentů Konzervatoře P. J. Vejvanovského Kroměříž zazní Martinů vokální tvorba z cyklů Česká říkadla, Petrklíč nebo z baletu Špalíček, ve druhé části pak slavná komorní kantáta Otvírání studánek.

Třetím koncertem festivalu bude originální společný hudební projekt harfistky Kateřiny Englichové a hobojisty Viléma Veverky Get inspired by Impressions, který se uskuteční v úterý 9. července v 19:00 hodin v rotundě Květné zahrady. Projekt se váže ke stejnojmennému albu Impressions. Na koncertě v inspirativním prostředí barokní rotundy umělci zahrají skladby Maurice Ravela, Alphonse Hasselmanse, Luboše Sluky, Josefa Vejvody a Claudea Debussyho.

I letos je v plánu koncert mezinárodních dirigentských kurzů konajících se v Kroměříži a ve Zlíně. Účastníci se představí na samostatném koncertě v pátek 26. července od 19:00 hodin ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Průvodní slovo bude mít dirigent Tomáš Netopil.

Společný projekt pěvkyně Kateřiny Kněžíkové a souboru Baborák ensemble, špičkového hornisty a zároveň dirigenta Radka Baboráka, je přichystán na neděli 18. srpna ve skleníku Květné zahrady od 19:00 hodin. Na programu koncertu budou skladby Alexandera Zemlinského, Franze Schuberta, Leona Sinigagliy, Richarda Strausse a Gustava Mahlera.

Setkání s pěvcem Adamem Plachetkou, které proběhne v kroměřížském kině Nadsklepí v pondělí 19. srpna od 17:00 hodin, je v dramaturgii festivalu novinkou. Besedu bude moderovat Tomáš Netopil a uskuteční se v rámci programu Letní hudební akademie Kroměříž určené studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům.

Na koncertě, který proběhne v úterý 20. srpna, opět od 19:00 hodin, ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku vystoupí česko-německá cembalistka, varhanice a specialistka hry na kladívkový klavír Barbara Marii Willi a hobojista Vilém Veverka. Ti společně zahrají skladby Alessandra Pogliettiho, Antonia Vivaldiho, Johanna Jakoba Frobergera, Petera GrahamaJohanna Sebastiana Bacha. Vstupné bude dobrovolné a výtěžek z koncertu půjde ve prospěch Kroměřížského hudebního archivu.

Ve čtvrtek 22. srpna se v kině Nadsklepí uskuteční od 17:00 hodin přednáška psychiatra a ředitele Národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla na téma psychopatologie slavných skladatelů. „Chceme divákům nabídnout širší hudební zážitek, opřený o setkání s hudebníky samotnými a s osobnostmi, kterým jejich profesní přesah dává hudbě vyniknout v netradičních rovinách,“ říká dramaturg Tomáš Netopil.  

Závěrečným koncertem festivalu Hudba v zahradách a zámku 2019 bude společné vystoupení orchestru Moravští komorní sólisté a vybraných studentů Letní hudební akademie Kroměříž, které proběhne v sobotu 24. srpna od 18:00 hodin ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku. Dirigovat a provázet koncertem bude opět Tomáš Netopil.

Foto: Archiv festivalu, Supraphon, Marco Borggreve, Veronika Paroulková

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky