KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Olomoucká filharmonie: 74. sezóna s novým dirigentem a s tématem inspirace english

„Rád bych umělecky navázal na dlouholetou šéfdirigentskou éru pana dirigenta Petra Vronského, který orchestru vtiskl osobitý zvuk a kvality.“

„Má spolupráce s Moravskou filharmonií byla v minulosti vždy velmi tvůrčí a přátelská.“

„Program nové abonentní sezóny se sympaticky rozkošatěl a zahrnuje rovněž díla méně uváděná, ale nikoli méně zajímavá, než jsou tradiční repertoárové ‚hity‘.“

Pod uměleckým vedením dirigenta Jakuba Kleckera zahájí svoji 74. sezónu Moravská filharmonie Olomouc. Prolínat se jí bude téma umělecké inspirace. Zazní tak skladby vzniklé ze silných lidských emocí – touhy, lásky nebo smutku, díla napsaná za války nebo v důsledku působení živlů a dojde i na českou pohádku. Dramaturgie navíc zohlednila i aktuální témata a výročí skladatelů, jmenovitě Beethovena, Martinů a Mahlera.

Při výběru nového šéfdirigenta hrálo roli hned několik kritérií. „Pan dirigent Klecker splňuje všechny předpoklady a nároky, které MFO na nového šéfdirigenta kladla. Orchestr velmi dobře zná, protože ho v minulosti mnohokrát řídil, má zkušenosti s vedoucí uměleckou pozicí z Ostravy a všechny jeho ostatní pravidelné umělecké i pedagogické aktivity se odehrávají především u nás a v blízkém zahraničí, takže na náročnou a zodpovědnou práci šéfdirigenta bude mít dostatek prostoru,“ vysvětluje ředitel MFO Jonáš Harman. Zároveň věří tomu, že se podaří posunout orchestr na pomyslné laťce kvality a úspěšnosti opět o něco výš.

„Má spolupráce s Moravskou filharmonií byla v minulosti vždy velmi tvůrčí a přátelská. Napříč celým orchestrem je mnoho vynikajících instrumentalistů, kteří své hráčské kvality zúročují nejen uvnitř tělesa, ale také jako sólisté. Rád bych umělecky navázal na dlouholetou šéfdirigentskou éru pana dirigenta Petra Vronského, který orchestru vtiskl osobitý zvuk a kvality,“ vysvětluje Jakub Klecker.

V 74. sezóně se objeví vedle renomovaných autorů a interpretů také například vítěz letošního ročníku soutěže Pražského jara, hobojista Martin Daněk. Zazní evropská premiéra skladby původem tchajwanské autorky Chihchun Chi-Sun Lee. Pokračovat budou sólová vystoupení mladých olomouckých talentů v koncertní řadě Patriot, kteří připraví většinou tradiční repertoár, díla klasiků, jako je Haydn, Mozart, Beethoven a další.

„Program nové abonentní sezóny se sympaticky rozkošatěl a zahrnuje rovněž díla méně uváděná, ale nikoli méně zajímavá, než jsou tradiční repertoárové ‚hity‘. Dokonce se domnívám, že olomoucké publikum by ocenilo i častější uvádění modernějších děl, protože abonenti určitě nejsou tak konzervativní, jak se traduje,“ doplňuje k programové nabídce muzikolog, vysokoškolský pedagog, hudební skladatel a ambasador MFO prof. Jan Vičar.

Struktura koncertních řad zůstává stejná jako v minulé sezoně. Hlavní koncertní řada „A“ (velký symfonický cyklus) nabídne osm koncertů ve čtvrtky. Její menší, reprízovaná verze „R“ pak čtyři koncerty v pátek. Posluchačům, kteří preferují tuto zmenšenou páteční verzi, se pak nabízí možnost doplnit si ji o další čtyři koncerty řady „P“, anebo řady „K“, která nabídne ve čtyřech pondělních koncertech přehlídku toho nejlepšího z českých a slovenských komorních souborů a uskupení. Šest mimořádných koncertů připomene a oslaví významné události, výročí nebo okamžiky v průběhu roku. Novinkou u mimořádných koncertů je, že si místa na nich lze zajistit také formou abonmá v podobě řady „M“. V nabídce MFO zůstala i tradiční nedělní abonmá pro rodiče s dětmi a úplnou novinkou pak je cyklus hudebních podvečerů pro nastávající rodiče.

Koncertní nabídku olomoucké filharmonie z obou stran už tradičně rámují dva festivaly, které MFO pořádá, a to Mezinárodní varhanní festival (5 koncertů v termínu 5. – 19. září 2019) a Dvořákova Olomouc (14. – 24. května 2020).

Jakub Klecker (1982) patří mezi výrazné dirigenty své generace. Narodil se v Brně a dirigování studoval na HAMU v Praze pod vedením Jiřího Bělohlávka a Tomáše Koutníka. Do Olomouce přichází po čtyřletém působení na pozici hudebního ředitele Opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Operní tvorba vždy tvořila významnou část jeho umělecké činnosti. S divadelními soubory v Brně, Ostravě, Praze i jinde provedl na padesát operních titulů. S Národním divadlem moravskoslezským nastudoval mimo jiné výjimečnou a zřídka uváděnou operu-film Tři přání aneb Vrtkavosti života Bohuslava Martinů. V Národním divadle v Praze pak uvedl např. Figarovu svatbu, Carmen či Příhody lišky Bystroušky. Hostoval ve Státním divadle v Norimberku a je prvním dirigentem, který na Arabském poloostrově (konkrétně v Ománu) uvedl v roce 2014 Dvořákovu Rusalku. Vícekrát – a často i pravidelně – hostoval u většiny symfonických orchestrů v České republice a na Slovensku. V letech 2007 a 2009 vedl Filharmonii Brno na koncertním turné po Japonsku, vystupoval rovněž na předních hudebních festivalech, jako je Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Janáček Brno či Rheingau Musik Festival (Německo). Moravskou filharmonii Olomouc řídil v uplynulých letech na více než desítce koncertů. Již ve svých 33 letech, v roce 2015, absolvoval svůj celkově tisící koncert, a to právě s MFO na festivalu Petera Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jakub Klecker žije s rodinou v Brně, kde také vyučuje dirigování na Hudební fakultě JAMU.

Foto: Moravská filharmonie Olomouc, Radek Babička

 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky