KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Koncert k dnešním narozeninám varhanice Aleny Veselé, emeritní rektorky JAMU english

Jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie v Brně bude od 19:00 hodin místem narozeninového koncertu pořádaného pro významnou varhanici Alenu Veselou, která dnes slaví 96. narozeniny. Hudební večer je zároveň závěrem letošního 39. ročníku Brněnského varhanního festivalu, který dosud nabídl sedm koncertů, pět doprovodných vystoupení a jeden seminář.

Alena Veselá působila téměř padesát let na brněnské JAMU, kde byla v letech 1986–1990 vedoucí katedry klávesových nástrojů a v letech 1990–1997 rektorkou. Tou se stala 43 let poté, co nastoupila ke studiu do úplně prvního semestru této umělecké univerzity, založené roku 1947. Spolupracuje s brněnským Spolkem přátel hudby při Filharmonii Brno a dlouhá léta pomáhá rozvíjet kulturu v Brně. Její činnost byla několikrát významně oceněna.

Hostem dnešní jubilantky bude její žák – varhaník a skladatel David Postránecký. Po studiu na brněnské konzervatoři se vzdělával na JAMU v Brně, kde kromě varhanní hry studoval kompozici u Františka Emmerta. Zúčastnil se mezinárodních mistrovských varhanních kurzů ve Frankfurtu nad Odrou a Altenbergu a v roce 1997 získal čestné uznání na Mezinárodní varhanní soutěži v Brně. Rok na to vyhrál Soutěž mladých varhaníků v Opavě v oboru improvizace. Je také finalistou prestižní mezinárodní soutěže v improvizaci v holandském Haarlemu. V rámci Brněnského varhanního festivalu provedl v roce 2001 premiéry skladeb Leoše Faltuse Hudba pro varhany a Arnošta Parsche Vzkříšení.

Z varhaníků se tento rok na brněnském festivalu představili Američan David di Fiore, Slovenka Mária Magyarová Plšeková, Ital Ciricino Micheletto, Maďar Robert Kovács a z tuzemských Michaela Káčerková, Hana BartošováMarek Čermák.

Foto: JAMU, jesuiti.cz, encyklopedie.brna.cz

 

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky