KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Letní slavnosti staré hudby zakončí v úterý v Rudolfinu Večer pro krále english

Příběh osudové lásky na motivy francouzských barokních oper skladatelů Jeana-Philippa Rameau, Jeana-Marie Leclaira, Michela Pignoleta de Montéclaira a Jeana-Josepha Cassanéa de Mondonvilla bude v úterý posledním letošním příspěvkem pražského festivalu Letní slavnosti staré hudby. Tradiční přehlídka, která se letos koná po dvacáté, se uzavře v Rudolfinu od 19:30 hodin. Pořádá ji Collegium Marianum, které zve do Prahy významné hosty. Letos dramaturgie nabídla celkem sedm večerních a čtyři doprovodné programy.

„Slavnostní zakončení jubilejního 20. ročníku Letních slavností staré hudby bude láskyplným vyznáním francouzské barokní opeře, v níž se snoubí pěvecké umění s uměním tanečním. Večer pro krále vypráví příběh dvou milenců v podání skvostných pěveckých sólistů Katherine WatsonReinouda Van Mechelena. Protagonisté putují fantaskními krajinami, jejichž obyvatelé – v našem případě dva taneční sólisté Anna ChirescuArtur Zakirov – svým tancem osud pěvců glosují i ovlivňují. Uslyšíme pastorále, strhne se bouře, zažijeme peklo, ale také výheň i led lásky. Abychom všem těmto dějovým a emočním zvratům uvěřili, musí být skladatelská společnost vskutku vybraná. Jean-Philippe Rameau, Jean-Joseph Cassanéa de MondonvilleJean-Marie Leclair, kteří všichni komponovali pro krále-labužníka Ludvíka XV., jsou hudebními vypravěči par excellence,“ uvádí soubor Collegium Marianum, který připravila umělecká vedoucí Jana Semerádová

Choreografii vytvořila Francouzka Natalie van Parys, která je uměleckou vedoucí významného tanečního souboru Les Cavatines, z něhož pochází i oba tanečníci Večera pro krále. Projekt je součástí víceleté programové linie připravované ve spolupráci s prestižním Centrem barokní hudby ve Versailles (Centre de musique baroque de Versailles), na níž se podílí také Francouzský institut. Letos festival nabídl sedm koncertů a doprovodný program. Kromě pořádajícího souboru Collegium Marianum během řady koncertů vystoupil i sbor Cappella Mariana, německý soubor Instrumenta Musica, polský Cracovia Danza Ballet, dále například francouzská mezzosopranistka Anna Reinhold či sopranistka Chantal Santon-Jeffery, belgické vokální uskupení Utopia, italsko – švýcarské duo Vittorio Ghielmi Luca Pianca a italský trombonista žijící v Drážďanech Ercole Nisini, který během festivalu vedl interpretační kurzy a přednášku a je uměleckým vedoucím již zmíněného souboru Instrumenta Musica.

Foto: Letní slavnosti staré hudby

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky