KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Barokní Kroměříž: Hortus Magicus 2019 english

Festival Hortus Magicus každoročně otevírá své brány pro návštěvníky všech věkových kategorií a mnoha zájmů. Ať už jde o hudební nadšence vyhledávající autentickou interpretaci barokní hudby a barokního divadla, nebo milovníky floristiky, až po početnou návštěvnickou skupinu, a to jsou rodiny s dětmi. Každý si přijde na své. Festival zahájí zítra v 19:00 hodin v kostele sv. Jana Křtitele koncert souboru Societas Incognitorum a o poslední hudební program se v neděli odpoledne postará známý Czech Ensemble Baroque s frekventanty Letní školy barokní hudby Holešov.

„Přijďte se vrátit do doby jejího zakladatele Karla II. z Lichtenšteina-Kastelkornu, barokního velmože, jemuž vděčíme za položení základních kamenů zámku a Květné zahrady v Kroměříži. Barokní hudba a tanec, divadlo čerpající z původních raně novověkých her i antických bájí, ohňostroj podle původní ikonografie a dobové hry pro děti i dospělé – to vše již neodmyslitelně patří k festivalu Hortus Magicus. Po všechny dny konání festivalu můžete využít nabídky stálého programu Květné zahrady. Projděte si nádherné prostory Libosadu v rámci komentovaných prohlídek, bavte se s celou rodinou při hrách, které budou připraveny ve všech prostorách Květné zahrady a poznejte báji o Kalistó. Využijte jedinečné příležitosti vyzkoušet si historické kostýmy a procházet se v nich zahradou stejně jako naši předkové v časech baroka. Připraveny budou také ukázky aranžování květin pod taktovkou renomovaných floristů,“ zvou na festival pořadatelé.

Ve čtvrtečním zahajovacím koncertu návštěvníci vyslechnou hudbu Pietra Andrey Zianiho, a sice mši Missa del signore Ziani. Prokládaná bude instrumentálními skladbami téhož autora a zazní i hudba Pavla Josefa Vejvanovského. Koncert bude řídit umělecký vedoucí souboru Eduard Tomaštík.

Cembalový koncert Josefa Antonína Štěpána přednese v pátek v 15:00 hodin v Holandské zahradě mladý hráč na klávesové nástroje Martin Smutný„V kroměřížském archivu je uložena také pozůstalost po Josefu Antonínu Štěpánovi (učiteli klavíru dětí císařovny Marie Terezie), z ní jsme pro letošní uvedení v zahradách vybrali Cembalový koncert C dur. Tyto skladby provede Ensemble Damian se sólistou Martinem Smutným pod vedením Tomáše Hanzlíka, který je hudebním dramaturgem festivalu Hortus Magicus a zároveň editorem všech skladeb na festivalu provedených,“ uvádí pořadatelé a zvou na další –  večerní koncert –  od 20:00 hodin do Velkého skleníku: „Letos si připomínáme dvojité výročí Carla Ditterse z Dittersdorfu a rozhodli jsme pro novodobé provedení vokálně instrumentálního monumentu serenaty Il tribunale di Giove z r. 1774, jejíž partitura je dochovaná v Londýně. Serenata vznikla pro oslavu narozenin pruského krále Fridricha II. Velikého (1712-1786) a měla premiéru 24. ledna 1775 v Berlíně. V prologu vystupují alegorické postavy Osud, Čas a Genius Evropy. V samotné jednoaktové serenatě vystupují olympští bohové: Jupiter, Apollo, Minerva, Mars a Štěstěna. Zajímavostí je, že každý božský výstup je komentován sborem, což dává serenatě monumentální oratorní charakter. Jak ale vyplývá z tisku libreta obsahujícího detailní popisy scén, byla provozovaná v divadle scénicky.“

Triové sonáty od Zianiho, Vejvanovského, Bertaliho a jiných zazní v novodobých premiérách v podání mezinárodně obsazeného souboru z Paříže Ensemble Castelkorn, a to v sobotu od 15:00 hodin v Holandské zahradě. Uměleckým vedoucím souboru je Josef Žák, který pochází z Prahy. „Po studiích hry na housle na Pražské konzervatoři, Hochschule für Musik v Drážďanech a Hudební fakulty AMU v Praze se zaměřil na interpretaci hudby XVII. a XVIII. století, a získal v roce 2015 magisterský titul na Pařížské konzervatoři (CNSM de Paris) v oboru barokní housle. Dnes působí ve francouzských orchestrech proslavených interpretací barokní a klasické hudby (Les Arts Florissants, Les Talens Lyriques, Matheus, Collegium 1704) a pravidelně spolupracuje s významnými osobnostmi tohoto stylu,“ uvádí se v jeho uměleckém životopise.

Sobotní večer bude věnován premiéře Zianiho opery Elice, která se sice nezachovala v Kroměříži, ale partitura závěrečného baletu Johanna Heinricha Schmelzera se právě v Kroměříži dochovala unikátně. Sólisty budou Hana Holodňáková, Helena Kalambová, Vincent Ignác Novotný, Vojtěch Pačák, Juliana Synková, Jiří Poláček, Martin PtáčekRostislav Baláž a hrát bude Ensemble Damian za řízení Tomáše Hanzlíka. Opera začne ve Velkém skleníku ve 20:00 hodin. Po ní dojde na Pstružím rybníku k baroknímu ohňostroji a baletu na vodě. Půjde o soudobý projekt vycházející z dochovaných historických pramenů o barokních ohňostrojích, který čerpá ze spisu „Halonitro-pyroboliae“ od puškaře Josefa Furtenbacha z roku 1627. Českokrumlovští ohňostrůjci představí plody svého několikaletého bádání, průkopnické práce a vývoje vlastních konstrukčních řešení, které současnému divákovi přináší autentický zážitek s kouzlem návratu do časů dávno minulých.

V neděli ve 14:00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie přednese znovu soubor Societas Incognitorum starou hudbu – tentokrát mši Missa Nec non od Antonia Bertaliho. Umělecky povede opět Eduard Tomaštík.

Hudební složka letošního ročníku je téměř výhradně zaměřena na novodobé světové premiéry děl zachovaných v lichtensteinské kroměřížské sbírce s použitím historických nástrojů. Ve středu pozornosti tak logicky stojí dílo Pavla Josefa Vejvanovského. Ten je v očích veřejnosti stále vnímán jako biskupův kapelník a trubač. Jeho dosud neznámé duchovní skladby vznešeného a patetického francouzského stylu na závěrečném koncertu nově provedou Czech Ensemble Baroque a frekventanti Letní školy barokní hudby Holešov pod vedením Romana Válka, a to od 15:30 ve Velkém skleníku.

Foto: Festival Hortus Magicus 

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky