KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Svatováclavský hudební festival od zítra do pondělí english

Na Ostravsku pokračuje Svatováclavský hudební festival. Nabídne několik koncertů od staré po soudobou hudbu a také besedy s některými umělci, budou jimi Veronika Holbová, Eva Dřízgová-Jirušová nebo Jakub Klecker. Na pódiu se pak kromě nich představí mimo jiné belgický ansámbl Terra Nova Collective, Václava Krejčí Housková, Jaroslav Březina, Lukáš Bařák, Český filharmonický sbor Brno, Ensemble Opera Diversa, maďarský žesťový soubor In Medias Brass nebo Z.E.N. Trio.

Na zítra dramaturgie Svatováclavského hudebního festivalu přichystala tři akce. První z nich bude beseda s umělci, kteří budou aktéry sobotního slavnostního koncertu v kostele Panny Marie Královny v Ostravě – Mariánských Horách. Beseda se bude konat od 16:00 hodin v ostravském Domě knihy KNIHCENTRUM a zúčastní se jí nový šéfdirigent Moravské filharmonie Olomouc Jakub Klecker společně se sopranistkou Veronikou Holbovou. O svém srdečném vztahu k festivalu bude hovořit také výrazná ostravská osobnost, zakládající členka a patronka festivalu, sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová. Od 18:00 hodin se pak v kostele sv. Vavřince v Paskově odehraje koncert s názvem Fantastická barokní virtuozita s podtitulem „Stylus Phantasticus“ – virtuozní programní hudbu 17. století přednesou Lenka Torgersen – barokní housle, Hana Fleková – viola da gamba, Jan Krejča – theorba a Jordan Fumado Jornet – cembalo. „Absolutní interpretační špička ve hře na barokní housle Lenka Torgersen přiváží ryze mistrovský recitál. Metou všech těchto technicky velice náročných skladeb je dosáhnout co nejvěrnější imitace lidských a zvířecích hlasů. Program zakončí Sonata Representativa kroměřížského barokního skladatele a houslového virtuóza Bibera, který v ní dokonale napodobil zpěv slavíka, kvákání žáby, hlas slepice, kohouta či kočky,“ doplňuje festival.

Třetí páteční koncert se uskuteční v kostele sv. Martina v Dolním Benešově, také od 18:00 hodin. Protagonisty koncertu budou belgický ansámbl Terra Nova Collective a jeho umělecký vedoucí, klarinetista Vlad Weverbergh„Vlad Weverbergh je jedním z nejvyhledávanějších klarinetistů a profesorem hry na basklarinet na Královské konzervatoři v Antverpách. Na SHF se vůbec poprvé představí v odvážném sólovém recitálu, kdy během jednoho večera rozezní hned tři historické klarinety – jak klasicistní, tak i basetový a tzv. milostný. Největším skvostem je právě raritní klarinet d’amore, který dnes můžeme obvykle obdivovat pouze jako muzejní exponát. Weverbergh ovšem miluje výzvy, a tak ve spolupráci s muzikology Muzea hudebních nástrojů v Bruselu tento specifický instrument jedinečného charakteru a zabarvení znovuoživili,“ doplňují pořadatelé koncertu, na kterém zazní Mozartův Kvintet A dur pro klarinet a smyčcové kvarteto, KV. 581, Partita pro klarinet d’amore Henri-Jacquese de Croese a Kvintet B dur pro klarinet a smyčcové kvarteto Carla Maria von Webera.

Sobotní slavnostní koncert v kostele Panny Marie Královny v Ostravě – Mariánských Horách začne v 18:00 hodin. „Ojedinělé Te Deum dirigenta a zakladatele Vídeňské filharmonie Otta Nicolaie, známého především pro jeho komickou operu Veselé paničky windsorské, prostoupí chrámový skvost Mariánských Hor. Představí se jak talenty mladé pěvecké generace, tak i přední český tenorista Jaroslav Březina, jenž se zhostí křišťálově průzračného a exponovaného sóla v Schubertově postním offertoriu Intende voci. Koncert se stane festivalovou inaugurací Jakuba Kleckera jako nového šéfdirigenta Moravské filharmonie Olomouc,“ zve na koncert dramaturgie festivalu. Na koncertě vystoupí také Český filharmonický sbor Brno připravený sbormistrem Petrem Fialou a sólisté Veronika Holbová – soprán, Václava Krejčí Housková – alt a Lukáš Bařák – bas.

Mimořádné skladby 20. století zazní díky progresivnímu brněnskému souboru Ensemble Opera Diversa se slovenskými interprety – houslistou Milanem Paľou, jeho bratrem varhaníkem Markem Paľou a mezzosopranistkou Jarmilou Balážovou, která se zhostí exponovaných pasáží Emmertovy 25. symfonie – písně „K tobě byl poslán anděl“. V programu je čitelná bipolarita, kdy Pärt ve svých Bratrech hledá kontrast mezi horečným úsilím a nadpozemským klidem, motivem Emmertových symfonií je pak hluboká katolická víra umocněná fascinací Pannou Marií – symbolem věčné ženskosti a čistoty. Koncert, který se uskuteční v neděli v ludgeřovickém kostele sv. Mikuláše od 17:00 hodin, bude řídit Marián Lejava. Ve stejný čas v bystřickém evangelickém kostele vystoupí maďarský žesťový soubor In Medias Brass„Když se podaří propojit povinnost s nadšením, vytrvalostí a v neposlední řadě i s talentem, může se tato kombinace rovnat mimořádnému úspěchu,“ uvádí se o mladém maďarském In Medias Brass, jehož členové jsou absolventi Hudební akademie Ference Liszta. „Díky jejich flexibilitě i špičkové interpretaci a zajímavým aranžmá můžeme příjemně cestovat fascinujícími dějinami hudby od Telemannovy triové sonáty přes barokní Goldbergovy variace až po současnou Americkou suitu s Bossa Novou,“ nastiňuje program koncertu, který se bude opakovat v pondělí v kopřivnickém kostele sv. Bartoloměje od 19:00 hodin, festival.

Husův sbor Ostrava – Slezská Ostrava bude v pondělí od 18:00 hodin místem koncertu mladých talentů. Vystoupí Z.E.N. Trio, které tvoří pianistka Zhang Zuo, houslistka Esther Yoo a violoncellista Narek Hakhnazaryan. V roce 2015 se tito hudebníci sešli v rámci programu BBC Umělci mladé generace a od té doby spolu vystupují nejen na koncertech pro rozhlasovou stanici BBC, ale také na rozličných pódiích ve Velké Británii i v jiných státech Evropy. Název tria „Z.E.N.“ je odvozen od prvních iniciálů těchto umělců a zároveň reprezentuje filozofii, s níž trojice přistupuje k interpretaci komorní hudby, tj. zřeknutí se sama sebe ve prospěch naprosté sounáležitosti. Zazní Schubertovo „Notturno“ Klavírní trio Es dur, op posth 148, D 897, Šostakovičovo Klavírní trio č. 2 e moll, op. 67, Rachmaninova Vokalíza v úpravě Gayanea Akhnazaryana a Klavírní trio fis moll Arno Babajaniana.

Foto: Archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky