KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Sedmý ročník Kultury v srdci Prahy letos nabídne šest koncertů english

Jednota pro zvelebení hudby v Čechách je spolek působící při Pražské konzervatoři. Už posedmé pořádá festival Kultura v srdci Prahy, který se uskuteční v Koncertním sále konzervatoře na Praze 1. Představí se na něm mladé hudební naděje společně s významnými domácími a zahraničními umělci i soubory a také dojde ke spolupráci s dalším mezinárodním festivalem. Zahajovací koncert se uskuteční v úterý 17. září od 19:00 hodin a pod patronací Velvyslanectví spojených států mexických bude patřit klavíristům. Předvede se renomované Duo Petrof ve složení Anatoly Zatin a Vlada Vassilieva a Duo Beruška s českými talenty Marií Šumníkou a Přemyslem Berkou.

„V programu bude zastoupen Franz Schubert, Doug Opel, Tomás León i kompletní Musorgského cyklus Obrázky z výstavy,“ prozrazuje zástupce ředitele Pražské konzervatoře, akordeonista Ladislav Horák a zve na další z řady koncertů: „Barokní orchestr v pondělí 23. září s dirigentem Jakubem Kydlíčkem nabídne v programu Baroko naoko výhradně skladby J. S. Bacha, a to čtvrtý Braniborský koncert, kantátu Pojď spasiteli pohanů či cembalový sólový koncert i dvojkoncert. Sólisty budou naše přední cembalistka Edita Keglerová a její žáci z Pražské konzervatoře.“ V rámci festivalu také bude nadějnými pěvci a herci mladé generace provedena opereta Čardášová princezna za doprovodu orchestru v režii operetního specialisty Zbyňka Brabce. Tato nejhranější zpěvohra Emmericha Kálmána je naplánována na čtvrtek 10. října.

Po česku je název tradičního společného koncertu renomovaného souboru a jeho následovníků. Právě tato prezentace na jednom pódiu návštěvníky čeká v úterý 5. listopadu, kdy se představí České trio ve složení Dana Vlachová – housle, Miroslav Petráš – violoncello a Milan Langer – klavír a jejich nástupci Michaela Pondělíčková, Filip Halečka a Anna Gaálová v ryze českém programu.

„Po dvou letech také dochází opět k propojení s Mezinárodním festivalem koncertního melodramu. Výsledkem bude Pocta Foersterovi, na které kromě tohoto jubilanta a někdejšího pedagoga konzervatoře zazní i hudba Mahlerova. Mimořádné představení spojí mladé recitátory z hereckého oddělení konzervatoře a zpěvačku Barboru Poláškovou s hráči Severočeské filharmonie Teplice pod vedením Jiřího Petrdlíka. Koncert v režii Věry Šustíkové se bude konat v neděli 8. prosince,“ představuje mimořádný projekt Ladislav Horák. Závěrečný program v úterý 17. prosince bude se zahraniční účastí, a to s portugalským kytaristou Eudorem Gradem. V propojení se sborem Punkt se sbormistryní Alenou Jelínkovou zazní slavná skladba Maria Castelnuova-Tedesca Romancero Gitano. V první části se představí i čeští talentovaní kytaristé.

Foto: Pražská konzervatoř

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky