KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Sternenhoch Národního divadla ode dneška opět na OperaVision english

Opera Národního divadla dnes bude už potřetí součástí prestižního projektu OperaVision, který umožňuje divákům z celého světa sledovat operní představení on-line. Tentokrát to bude aktuální inscenace Sternenhoch na libreto a hudbu současného českého autora Ivana Achera v hudebním nastudování Petra Kofroně a režii Michala Dočekala. Záznam z představení Sternenhoch mohou diváci zhlédnout ode dneška až do 26. Března příštího roku na webových stránkách www.operavision.eu.

Operní prvotina Ivana Achera vznikla na motivy Klímova groteskního romaneta Utrpení knížete Sternenhocha. Zajímavostí je, že ji soubor nastudoval v esperantu a diváci mají k dispozici české a anglické titulky. „Jedna z chval z obecenstva mi dělá obzvláštní plezírek. Zinstantním ji, protože trefila skoro desítku: ´Nikdy jsem na opeře nepotkal v publiku zároveň potetované pankáče a abonenty o holích, kteří by se nejenom sešli na jednom místě v jeden čas na jeden titul, ale zároveň odcházeli zážitkem zasaženi všichni stejně mocně.´ Sternenhoch nám prostě dělá radost. Tolik energie jsme do něj vložili s celým týmem spřízněných duší, posbíraných za léta po všech koutech vlasti, že by nám i citelně ublížilo na duši, kdyby se nepovedlo naši energii ze zkoušek předat divákům, a dokonce jak laickým odborníkům i odborným laikům. Jsme šťastná parta,“ doplňuje skladatel Ivan Acher.

Pro obsazení opery Sternenhoch si Ivan Acher vybral zpěvačky a zpěváky, kteří splňují nejen jeho představu o vzhledu a hereckém pojetí postav, ale také pěvecké nároky daných partů. Některé role využívají nestandardní pěvecké techniky nebo proměny barvy hlasu. Například představitel Sternenhocha, kterým je Sergej Kostkov, musí zvládnout přechody od klasického tenoru až po kontratenor.

„Jsem moc rád, že mě Ivan ke spolupráci přizval. Složili jsme špičkový tým,“ říká Michal Dočekal, režisér inscenace a bývalý ředitel Činohry Národního divadla. Dirigentem – Vypravěčem je Petr Kofroň, v titulní roli se představí tenorista Sergej Kostkov, Helgou je Vanda Šípová, Otcem Helgy Luděk Vele, Kuhmist ztvární Tereza Marečková, která kromě zpěvu hraje i na housle a violu, a v roli milence Helgy – Trhana – vystoupí Jiří Hájek. Choreografickou stránku inscenace vytvořila Lenka Vagnerová, scénu Marek Cpin a kostýmy Eva Jiříkovská.

Inscenace Sternenhoch získala ocenění Inscenace roku 2018 v anketě Divadelních novin a Hudba roku 2018 v anketě Cen divadelní kritiky 2018.

Foto: Patrik Borecký

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky