KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hybateli rezonance budou po Kozákovi ještě Najponk, Sekera a Košárek english

Další ročník cyklu klavírních recitálů Hybatelé rezonance otevře dnes večer v Anežském klášteře pětadvacetiletý pianista Marek Kozák. Dalšími osobnostmi české klavírní interpretace a tvorby budou v této řadě v profilových vystoupeních v jarních měsících roku 2020 Najponk, Miroslav Sekera a Karel Košárek.

Kozákovým učitelem na AMU je Ivan Klánský, spojovaný s interpretací Chopinovy hudby. Interpret sám v životopise zmiňuje vedle vítězství v Evropské klavírní soutěži v Brémách a vedle druhého místa v soutěži Pražského jara i účast v semifinálovém kole uznávané chopinovské soutěže ve Varšavě. A letos se dostal mezi finalisty prestižní Busoniho klavírní soutěže v italském Bolzanu. V jeho dnešním programu se potkávají Johann Sebastian Bach, Ferruccio Bussoni a Sergej Rachmaninov. Koncert je zamýšlen jako hold Bachovi a jeho pozdějším obdivovatelům z řad komponujících interpretů. Na Francouzkou suitu tak navazují dvě odlišné transkripce Bachových houslových skladeb, v druhé polovině představí pak sólista oba autory přepisů Bachovy hudby prostřednictvím jejich vlastních skladeb.

V rozhovoru pro KlasikuPlus (Jsem na začátku hledání své vlastní cesty) se Marek Kozák mimo jiné dotýká způsobů interpretace staré hudby, pojmu česká klavírní škola i svého vztahu k Chopinově hudbě a k tvorbě Johanna Sebastiana Bacha. V jeho kalendáři figurují v nadcházejících měsících nadále klavírní i varhanní recitály, protože paralelně udržuje v běhu dráhu hráče na oba nástroje. Od roku 2017 je pedagogem na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy. Velký úspěch zaznamenal na Pražském jaru v roce 2018 v sérii Debut. Ve stejném roce mu vyšlo první profilové CD.

Hybatelé rezonance se ve špičkové interpretaci věnují klasickému repertoáru, ale vyrovnaně také jazzu a dalším žánrům autorské tvorby. Po Marku Kozákovi vystoupí v Anežském klášteře nejprve Najponk. Na 16. března chystá program se širokým záběrem od jazzových standardů přes současnou jazzovou tvorbu a instrumentální verze hitů popové scény až po vlastní kompozice. Najponk je klavíristou, jehož hra stále odkazuje na jazzové ikony Oscara Petersona nebo Thelonia Monka.

Na 6. dubna je ohlášen recitál Miroslava Sekery.Brahms i Liszt byli fenomenální instrumentalisté, kteří podstatnou část své tvorby věnovali právě klavíru,“ říká o dvou autorech, jejichž hudbu bude hrát. Od Brahmse zazní Sonáta f moll. Posledním v tomto ročníku cyklu má být 11. května Karel Košárek. Tématem setkání s ním bude, mimo jiné, jak propojit baroko s jazzem nebo jak zněla Rapsodie v modrém před tím, než ji Gershwin předal k orchestraci.

Koncertní řada Hybatelé rezonance se stala nástupcem dvouletého cyklu Saleema Ashkara Beethoven Residency, kde zaznělo v rámci osmi koncertů všech dvaatřicet Beethovenových klavírních sonát. První “hybatelský” cyklus věnovaný českým interpretům v loňské roce za velkého zájmu představil Tomáše Kača, Beatu Hlavenkovou, Jana BartošeIva Kahánka.

Patronem cyklu je renomovaný výrobce mistrovských nástrojů C. Bechstein, firma existující od roku 1853, jejíž filozofii od počátků ovlivňovaly osobnosti, jako byli Hans von Bülow či Ferenc Liszt. Nástroje pocházejí z Evropy, z tradičního německého závodu v saském Seifhennersdorfu, pianina a klavíry značky W. Hoffmann vznikají v dceřiné firmě C. Bechstein Europe ve východočeském Hradci Králové, v jednom z nejmodernějších evropských manufakturních závodů. V květnu tohoto roku společnost otevřela svůj pianosalon v Praze. Všichni klavíristé budou hrát na nástroj značky D282.

Foto: FB Hybatelé rezonance, archiv KlasikaPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky