KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jakub Hrůša jede podruhé k Berlínským filharmonikům english

„Kabeláč, kterého v Berlíně na jeho návrh přijali okamžitě, bude zcela určitě objevem.“

„Bartók je jedním z jeho nejoblíbenějších skladatelů dvacátého století, velmi blízko Leoše Janáčka.“

„Pochopitelně jsem skákal radostí a nesmírně si toho vážím, prohlásil poté, co dostal nečekaně rychlé nové pozvání.“

Jakub Hrůša diriguje v tomto týdnu Berlínské filharmoniky. Druhé pozvání přišlo brzy po jeho loňském podzimním debutu u tělesa považovaného mnohými za nejlepší na světě. Do německé metropole veze Hrůša Dvořáka, Berlioze, Bartóka a jako skrytý trumf Mysterium času Miloslava Kabeláče. Osmatřicetiletý český dirigent má za sebou čerstvě koncertní debut s Vídeňskými filharmoniky. Dá se proto asi říci, že už řídil v Evropě, Americe a Japonsku opravdu všechny slavné orchestry.

Ve vídeňské síni Musikverein vystoupil na přelomu listopadu a prosince s Dvořákem, Bartókem a Čajkovským celkem čtyřikrát. V Berlíně diriguje teď v sále Philharmonie třikrát – ve čtvrtek, v pátek a s v sobotu. Na programu je vedle Mysteria času Dvořákova předehra Othello, Berliozova lyrická scéna Cléopâtre a suita z baletu Podivuhodný mandarin Bély Bartóka. „Ten program jsem vymýšlel s nadšením, sestavil jsem ho stoprocentně sám – a líbí se mi. Je ´můj´,“ řekl Jakub Hrůša portálu KlasikaPlus. Před rokem s Berlínskými filharmoniky hrál záměrně pouze českou hudbu, totiž Dvořáka, Martinů a Janáčka. Chce sice podle svých slov dělat osvětu ve prospěch českých hudebních hodnot, ale nechce být zároveň „zaškatulkován“ jako pouhý dirigent známé české hudby. Proto nyní zvolil Mysterium časuOthella.

Od Dvořáka vybral Jakub Hrůša podle svých slov jedno z nejkrásnějších děl, které je ale trvale ve stínu jeho slavnějších kompozic. A Miloslav Kabeláč, kterého v Berlíně na jeho návrh přijali okamžitě, bude zcela určitě objevem. Symfonická passacaglia z roku 1957 je závažným, hluboce citovým zamyšlením nad přísným a neochvějným řádem, nad pevnou zákonitostí, která vládne vesmírnému dění. Autor jejím prostřednictvím očividně polemizuje s ideologickými představami komunistického režimu… Hrůša Mysterium času uvedl mimořádně úspěšně mimo jiné už v Clevelandu, v Londýně a v Tokiu. Výsledek byl vždycky absolutně strhující: lidé nechápou, jak něco tak dokonalého může existovat, aniž by to dosud znali… Troufá si proto tvrdit: „Kabeláčův čas pomalu, ale jistě přichází a přicházet ještě bude!“

V druhé polovině večera vystoupí v Berliozově skladbě pěvkyně Stéphanie d’Oustrac. Měli oba s Berliozem společně úspěch a uznání, hudební i dramaturgické, při Hrůšově debutu loni v Orchestre de Paris. A pokud se týká Bartóka, je jedním z jeho nejoblíbenějších skladatelů dvacátého století, velmi blízko Leoše Janáčka; dirigent považuje Bartóka za Janáčkův protějšek, za jeho racionálnějšího a konstruktivističtějšího souputníka.

Hrůša je šéfdirigentem Bamberských symfoniků a hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a londýnského Philharmonia Orchestra. V posledních týdnech má za sebou dvoutýdenní rezidenci s Cleveland Orchestra a již třetí hostování u Newyorské filharmonie a mimo jiné také Janáčkovu Věc MakropulosCuryšské opeře. V této sezóně pohostinsky diriguje také Chicago Symphony Orchestra, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia v Římě a Concertgebouw Orchestra v Amsterdamu. Pro silvestrovský a novoroční koncert se vrací k České filharmonii.

Pochopitelně jsem skákal radostí a nesmírně si toho vážím, prohlásil letos na jaře poté, co dostal nečekaně rychlé nové pozvání do Berlína. (Rozhovor čtěte zde.)

Foto:  Berlínští filharmonikové, archiv KlasikyPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky