KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Na koncertě pro Gabrielu Beňačkovou zazpívá Piotr Beczała english

Operní pěvkyně Gabriela Beňačková obdrží Cenu Antonína Dvořáka 2019. Na koncertě ve Dvořákově síni Rudolfina při té příležitosti 21. dubna 2020 vystoupí polský tenorista Piotr Beczała. Zazní mimo jiné i árie z Dvořákovy Rusalky, v níž jak Beczała, tak Beňačková účinkovali v newyorské Metropolitní opeře. Cenu převezme sopranistka jako stále aktivní umělkyně; v plánu je, že s Beczałou zazpívají závěrečnou scénu opery.

Gabriela Beňačková byla v Met vůbec první Rusalkou. Během své kariéry opakovaně nadchla v kantátách Antonína Dvořáka, proslula v Janáčkových operách zejména jako Jenůfa a Káťa a nakonec i jako Emilia Marty, stala se ztělesněním Mařenky ze Smetanovy Prodané nevěsty… Při znovuotevření Národního divadla po dlouholeté rekonstrukci zpívala v roce 1983 Libuši. Ještě jako slovenská studentka zvítězila v roce 1969 v Dvořákově pěvecké soutěži v Karlových Varech. Nyní se o ní hovoří jako o jednom z nejkrásnějších sopránů uplynulého půlstoletí.

Milovala a zpívala rovněž Pucciniho a Verdiho a další světový repertoár. Árií „Un di all´azzurro spazio“ Piotr Beczała připomene Giordanovu operu Andrea Chénier, v níž Beňačková zářila jako Maddalena po boku Plácida Dominga.

Mezi gratulanty na pódiu bude v dubnu i klavírista Ivan Klánský, laureát Ceny Antonína Dvořáka z roku 2017. Další členové Rady akademiků, klavíristé Ivo Kahánek, David MarečekJan Simon, společně zahrají Mozartův Koncert pro tři klavíry a orchestr F dur. Společně budou reprezentovat Českou filharmonii, předchozí laureáty Ceny Antonína Dvořáka, festival Dvořákova Praha i pořádající Akademii klasické hudby. Celý večer, na který už se prodávají vstupenky, doprovodí Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, dirigentem má být Marco Boemi.

Foto: Akademie klasické hudby

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky