KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Magdalena Kožená v Milánu a v Praze english

Po dnešním koncertě, který má s orchestrem Filarmonica della Scala, zazpívá Magdalena Kožená 26. ledna v pražském Rudolfinu. V Milánu program s hudbou Dimitrise Mitropoulose a Dmitrije Šostakoviče řídí Constantinos Carydis a česká mezzosopranistka s ním do koncertního večera připravila Písně na Rückertovy texty od Gustava Mahlera. V Praze ji bude doprovázet klavírista Ohad Ben-Ari a jedinečný komorní recitál tvoří pro tuto příležitost sestavené písně od Bohuslava Martinů, Vítězslava Nováka, Erwina Schulhoffa, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bély Bartóka.

V Praze jde o benefiční koncert ve prospěch Nadačního fondu Magdaleny Kožené. „V roce 2016 jsem se rozhodla věnovat veškerou svou podporu uměleckému vzdělávání dětí, které stejně jako sport považuji za nezbytné pro formování dětské osobnosti. Mým cílem je podporovat a zviditelňovat jedinečný systém základních uměleckých škol přinášející kvalitní a široce dostupnou výuku. Jsem přesvědčena, že toto rozhodnutí bylo jedním z nejlepších kroků v mém životě,“ uvedla pěvkyně. Nadační tým pod jejím jménem připravuje již zavedené celorepublikové projekty ZUŠ OpenMenArt. Aktivity ale dospěly do bodu, v němž je okruh podporovatelů bezpodmínečně nutné rozšířit; jenom tak bude podle ní možné využít nesmírný potenciál, který už tato iniciativa nabízí.

Letošní akce ZUŠ Open 2020, již čtvrtý ročník jednoho z nejdůležitějších projektů Magdalenina nadačního fondu, se uskuteční ve dnech 12. až 16. května. „Lednový koncert je pro mě velmi osobní záležitostí; chci jím vyjádřit, jak velmi si vážím lidí, kteří dokáží nezištně pomáhat, a jak vekou váhu přikládám tomu, aby děti dostávaly možnost přiblížit se umění skutečně odmalička. Jen tehdy se pro ně stane nedílnou součástí života, který potom bude nepoměrně bohatší a spokojenější,“ shrnula Magdalena Kožená záměr, který stojí za jejím pražským recitálem.

Foto: archiv M. Kožené

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky