KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nová budova pro divadlo a filharmonii v Českých Budějovicích english

Na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích zřejmě vyroste nová budova pro Jihočeské divadlo a Jihočeskou filharmonii. Urbanisticko-architektonická nebo architektonická soutěž by mohla být vyhlášena v roce 2021. Náklady na její vypsání jsou osm až deset milionů korun. Strategický plán města České Budějovice na období let 2017 až 2027 s výstavbou nového objektu pro divadlo a filharmonii počítá.

Německá společnost Bühnenplanung Walter Kottke Ing. GmbH, projekční společnost zaměřená na kulturní stavby, vypracovala pro Nadační fond Jihočeského divadla studii, která definuje plán místností budovy, její funkční diagram a objem, nákladový rámec a časový harmonogram. Také prověřuje, jestli má plocha náměstí dostatečnou velikost.

Zatím jsou v úvahách dvě varianty – jedna počítá s ponecháním činoherního souboru v zrekonstruované historické budově Jihočeského divadla a s přesunem ostatních souborů divadla a celé Jihočeské filharmonie do nové budovy. Druhá varianta přesouvá vše do nové budovy. Odhad nákladů na stavbu v první variantě činí 2,28 miliardy korun, odhad nákladů v druhé pak 2,42 miliardy korun.

Fond plnil dosud roli mecenáše. „Naším cílem bylo iniciovat první krok. Jsme přesvědčeni, že krajská metropole pro návštěvníky divadelních představení či koncertů novou budovu potřebuje,“ uvedl Milan Šlachta, předseda správní rady Nadačního fondu Jihočeského divadla.

Koncertní síň Otakara Jeremiáše, bývalý kostel, má kapacitu jen kolem dvou set míst, historický sál divadla s dvousetletou minulostí asi dvojnásobek. Ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda a ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek se shodují, že nová budova je potřeba; v Českých Budějovicích podle nich chybí důstojný kulturní prostor, používané objekty obou institucí jsou nevyhovující. Vyplynulo to z pondělní tiskové konference. Současný stav navíc neumožňuje plně využít potenciál obou institucí a pro jejich budoucnost je také ekonomicky ohrožující.

Před koncem loňského roku vyrostl na Mariánském náměstí divadelní areál Bouda. Připomněl sté výročí Jihočeského divadla i to, že v Českých Budějovicích měla podle tehdejších plánů nová divadelní budova vyrůst už v 60. letech minulého století.

Foto: Jihočeské divadlo

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky