KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Netopil řídí ve Vídni Beethovenovu operu Leonore english

„Leonore, původní verze Fidelia, je operní rarita.“

„Netopil, šéf v Essenu, není ve Vídeňské státní opeře žádným nováčkem.“

„Operu hrajeme celou, bez škrtů.“

Vídeňská státní opera poprvé ve své historii dává původní verzi Beethovenova Fidelia – operu Leonore. Inscenaci, která má premiéru 1. února, připravil hudebně Tomáš Netopil, režisérkou je Amélie Niermeyer. Titul figuruje v programu ještě 5., 8., 11. a 14. února.

Jubilejní rok Ludwiga van Beethovena, od jehož narození uplyne v prosinci 250 let, přivedl do Vídeňské státní opery první verzi jeho jediné opery, dávanou v roce 1805 premiérově v Divadle Na Vídeňce pod názvem Leonore. Skladatel ji pak postupně dvakrát v libretu i v hudbě přepracoval, až dílo dosáhlo pod názvem Fidelio v roce 1814 podoby, ve které poprvé zaznělo ve vídeňském Divadle u Korutanské brány; podoby, v níž se už téměř výhradně uvádí až dodnes. Leonore je operní rarita, která se objevuje na repertoáru jen občas. Wiener Staatsoper, která Leonoru ještě nikdy nedávala, ji zahraje v únoru pětkrát.

Titulní roli Leonory, která v mužském převleku jako Fidelio nasadí život, aby osvobodila nespravedlivě vězněného manžela, zpívá ve Vídni irská sopranistka Jennifer Davis; je známá z londýnské Královské opery Covent Garden, ale i z Deutsche Oper Berlin nebo z divadel v Lisabonu, v San Francisku a nebo v Austrálii. V této inscenaci má pěvkyně dvojnici. Představuje ji činoherní herečka Katrin Röver. Vězněného Florestana ztvárňuje německý tenorista Benjamin Bruns. Dále zpívají Falk Struckmann, Thomas Johannes Mayer, Samuel Hasselhorn, Chen ReissJörg Schneider.

Německá režisérka Amélie Niermeyer je, stejně jako Beethoven, narozena v Bonnu. Od počátku 90. let pracuje v činohře, opery začala režírovat v roce 2007. Devátým rokem vyučuje režii na salcburském Mozarteu.

„S Amélií Niermeyer jsme si dali jako cíl, aby Beethovenova opera ve verzi z roku 1805 byla jedním komplexním a uceleným dílem. A hrajeme ji celou, bez škrtů,“ citovala Vídeňská státní opera odpověď českého dirigenta na otázky, zda dílo krátili a zda sdílí názor, že Fidelio, respektive Leonore, má výrazné znaky třídílnosti – že jde vlastně nejdřív o singspiel, jen uprostřed o opravdovou operu a v závěru spíše o statickou kantátu… „Pokud máme hrát původní znění, pak ať je opravdu celé – ať se nejedná jen o nějaké přepracování,“ uvedl. První verze díla se podle jeho slov po stránce dramatičnosti sice odvíjí pomaleji, ale její hudba má své kouzlo, s ničím nesrovnatelné.

Tomáš Netopil, čtyřiačtyřicetiletý hudební šéf filharmonie a opery v Essenu, není ve Vídeňské státní opeře žádným nováčkem: dirigoval tam už Rusalku, Příhody Lišky BystrouškyMozartovu komedii Così fan tutte.

Foto: Michael Pöhn / Wiener Staatsoper 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky