KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Německé turné České filharmonie s Jakubem Hrůšou english

Česká filharmonie odjíždí na začátku března na týdenní turné do Německa. Vystoupí tam pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta Jakuba Hrůši. Violoncellistku Sol Gabettu doprovodí ve vybraných německých městech ve Dvořákově Violoncellovém koncertu h moll. Na konci dubna se pak náš první orchestr po roce vrátí do hamburské Labské filharmonie. Během dvoudenní rezidence zopakuje program ze začátku března a koncertně provede Janáčkovu operu Káťa Kabanová, která předtím zazní třikrát v Praze.

V týdnu od úterý 3. do neděle 8. března zavítá Česká filharmonie do Alte Oper ve Frankfurtu nad Mohanem, do sálu Kolínské filharmonie. Představí se v Kulturním a kongresovém centru Liederhalle ve Stuttgartu, v Graf-Zeppelin-Haus ve Friedrichshafenu a freiburském Konzerthausu. Na programu březnového německého turné bude Dvořákův Violoncellový koncert h moll se sólistkou Sol Gabettou, Sukovo Fantastické scherzoJanáčkův Taras Bulba. Violoncellistka Sol Gabetta vystoupí s Českou filharmonií už potřetí. První setkání s orchestrem a Dvořákovým koncertem proběhlo v roce 2013 a zatím poslední před třemi lety v Koncertu pro violoncello a orchestr e moll Edwarda Elgara. Dirigovat oba německé výjezdy bude hlavní hostující dirigent orchestru Jakub Hrůša. Se sólistkou se setkal nedávno při interpretaci ElgaraSaint-Saënse.

„Na turné do Německa jezdíme prakticky každý rok a reakce na naše koncerty jsou vždy nesmírně pozitivní. Ani letos to pravděpodobně nebude jiné, zvlášť když orchestr povede hlavní hostující dirigent Jakub Hrůša, který je u našich sousedů nejen jako šéf Bamberských symfoniků dobře známý a velmi oblíbený,“ říká generální manažer Robert Hanč. Hrůša má za sebou v letošní sezoně úspěšný debut u Vídeňských filharmoniků, druhé hostování v Berlíně, koncerty v Clevelandu, New Yorku, Paříži a Londýně. Vystoupí na koncertech v Římě, Chicagu a Amsterodamu, kde také v červnu nastuduje Dvořákovu Rusalku. V roce 2021 čeká Hrůšu debut v newyorské Metropolitní opeře. (Velký dvojrozhovor s ním si můžete připomenout ZDE a ZDE.)

Koncem dubna se Česká filharmonie vrátí po loňském únorovém debutu do hamburské Labské filharmonie na dvoudenní rezidenci. Program prvního koncertu bude identický s březnovým turné, sólového partu Violoncellového koncertu h moll se ujme Daniel Müller-Schott, který s Českou filharmonií debutoval už v roce 2009. Druhým vystoupením bude koncertní provedení opery Káťa Kabanová Leoše Janáčka, které naváže na trojici abonentních koncertů v Rudolfinu. Titulní role Káti se ujme Kateřina Kněžíková, Borise zazpívá Aleš Briscein, manžela Tichona Jaroslav Březina, schovanku Varvaru Jarmila Balážová, kupce Dikoje Jozef Benci, učitele Kudrjáše Martin Šrejma a obávanou Kabanichu Eva Urbanová. Spolu s nimi vystoupí i Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka. Koncerty se konají v Labské filharmonii v pondělí 20. a úterý 21. dubna.

Foto: Archivy KlasikyPlus a České filharmonie, Petra Hajská 

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky