KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Smetanův Dalibor na ARTE Opera Season a na náměstí english

„Dalibor měl v režii Jiřího Nekvasila a na scéně Daniela Dvořáka premiéru v červnu 2019 a soubor se s ním prezentoval také na Smetanově Litomyšli.“

„Hlavní role ztvární Peter Berger, Adam Plachetka a Dana Burešová.“

„Dalibor měl za Smetanova řízení premiéru v roce 1868 při příležitosti položení základního kamene Národního divadla.“

Pražské Národní divadlo hraje 12. března Smetanova Dalibora. Operní večer je výjimečný tím, že je představení zařazeno do nabídky ARTE Opera Season. Audiovizuální přenos je živě streamován na internet a současně na velké projekční plátno na náměstí Václava Havla vedle historické budovy divadla.

Titulní roli ztvární slovenský tenorista Peter Berger, krále Vladislava zpívá Adam Plachetka, v roli Milady se objeví sopranistka Dana Burešová. Další postavy ztvární Alžběta Poláčková, Jaroslav Březina, Jiří BrücklerJiří Sulženko. Orchestr a sbor Národního divadla řídí Jaroslav Kyzlink.

Po úspěšném streamingu Smetanovy Libuše v režii Jana Buriana, kterým Národní divadlo přispělo do nabídky ARTE Opera Season v minulé sezoně, vybralo pro druhý přenos z Prahy další Smetanovo dílo. Dalibor měl v režii Jiřího Nekvasila a na scéně Daniela Dvořáka premiéru v červnu 2019. Operní soubor se s projektem tehdy prezentoval také na Národním festivalu Smetanova Litomyšl.

Vášnivý a tragický operní příběh o rytíři Daliborovi vychází z historických událostí z doby vlády krále Vladislava II. Jagellonského a z romantické pověsti o rytíři, který se ve vězení naučil hrát na housle. Právě ta se stala základem libreta Josefa Wenziga, přeloženého do češtiny Ervínem Špindlerem.

Skladatel, pianista a dirigent Bedřich Smetana, od jehož narození dnes uplynulo 196 let, byl v letech 1866 až 1874 kapelníkem Prozatímního divadla. Jeho osm děl se stalo základem českého operního repertoáru. Dalibor měl za jeho řízení premiéru v roce 1868 při příležitosti položení základního kamene Národního divadla.

Představení a stream začíná v sedm hodin večer. Na náměstí Václava Havla, kam je vstup volný, bude připraveno občerstvení a doprovodný program.

Platforma ARTE Opera Season na adrese https://www.arte.tv/en/articles/arte-opera-season-2019-2020 zaštiťuje a využívá 23 divadel ve čtrnácti zemích. Jde o její druhu sezónu. V říjnu byla na programu Pucciniho Turandot z Gran Teatre del Liceu v Barceloně, v listopadu María de Buenos Aires od Astora Piazzolly v inscenaci Opéra national du Rhin ze Štrasburku a dílo Aus Licht od Karlheinze Stockhausena hrané De Nationale Opera v Amsterdamu. V prosinci se přidalo madridské Teatro Real s Verdiho Traviatou, v lednu Státní opera v Hamburku s Verdiho Falstaffem a v únoru Vídeňská státní opera, která uvedla pod taktovkou Tomáše Netopila Beethovenovu první verzi Fidelia hranou pod názvem Leonore.

Foto: Národní divadlo Praha / Patrik Borecký

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky