KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Premiéra Smetanovy opery Tajemství v Českých Budějovicích english

Předposlední dokončenou operu Bedřicha Smetany Tajemství uvede už tento pátek 6. března operní soubor Jihočeského divadla. Přenesenou inscenaci z ostravského Národního divadla moravskoslezského režíruje současný umělecký šéf jihočeské opery Tomáš Studený. Hudebního nastudování se ujal Martin Peschík. V DK Metropol začíná premiéra v sedm hodin.

Jihočeské divadlo navazuje uvedením opery Tajemství na předchozí úspěšnou inscenaci Smetanovy Prodané nevěsty. V kostýmech Evy Jiřikovské a na scéně Davida Janoška se představí František Brantalík jako konšel Malina, Svatopluk Sem jako konšel Kalina, Pannu Rózu zazpívá Šárka Hrbáčková a Blaženku ztvární Lucie Kašpárková. Tajemství je přenesenou inscenací, původní premiéru měla v dubnu 2017 v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a ten samý rok pak byla uvedena i na festivalu Smetanova Litomyšl. První repríza se koná v DK Metropol hned v sobotu 7. března a bude neobvyklým dárkem k Mezinárodnímu dni žen. Divadlo totiž nabízí každé ženě, která si zakoupí vstupenku, druhou zdarma.

Předposlední dokončená opera už těžce nemocného Bedřicha Smetany na libreto Elišky Krásnohorské bývá považována za jeho nejlepší jevištní dílo. Síla opery je v nezdolném temperamentu, citovosti a především svrchované muzikalitě. Příběh dvou znepřátelených rodů Kalinů a Malinů upomíná na Romea a Julii. Narozdíl od slavné tragédie ovšem končí dobře a v reáliích zasazených do okolí Bezdězu se nakonec ukáže, že největším pokladem je věrná láska.

Foto: Archiv NDM

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky