KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Česká filharmonie oslaví v příští sezóně 125 let english

„Oslavu výročí založení jsme pojali jako celoroční hudební svátek.“

„John Eliot Gardiner v listopadu koncertně nastuduje Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky.“

„Šéfdirigent Semjon Byčkov bude s filharmoniky postupně nahrávat symfonie Gustava Mahlera.“

Stopětadvacáté výročí bude slavit Česká filharmonie v příští sezóně v Rudolfinu i v hlavních městech Evropy. Její první koncert dirigoval 4. ledna 1896 Antonín Dvořák. Ve stejný den v roce 2021 sice orchestr podle zveřejněného plánu koncert nemá, ale významnou oslavou bude Silvestrovský a Novoroční koncert s díly Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Josefa Suka, Oskara Nedbala a dalších českých tvůrců. Jubilejní sezónu otevře šéfdirigent Semjon Byčkov 23. a 24. září skladbami Dmitrije Šostakoviče a Gustava Mahlera, jehož symfonie bude s filharmoniky postupně nahrávat.

Od letošního září do června 2021 Česká filharmonie plánuje obohatit pražské dění zhruba 120 koncerty, včetně edukačních programů a programů Českého spolku pro komorní hudbu. Provede ve světové premiéře díla Bryce Dessnera, Detleva Glanerta a Thomase Larchera – tři z nových objednávek pro české první hudební těleso. K orchestru se vrátí oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil, první z nich mimo jiné se Sukovým Asraelem a Smetanovými symfonickými básněmi z jeho „švédského“ období, druhý s koncertní podobou opery Ariadna Bohuslava Martinů, s Korngoldovou hudbou a při koncertech na přelomu roku.

John Eliot Gardiner pro Prahu v listopadu koncertně nastuduje Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky. V Rudolfinu se opět objeví, tentokrát s Mozartem a Brahmsem, houslista a dirigent Leonidas Kavakos a s Beethovenovými klavírními koncerty Rudolf Buchbinder. Přijede také Daniil Trifonov, jedna z největších klavírních hvězd současnosti. Debutově s filharmonií vystoupí španělský dirigent Juanjo Mena a sólisté Selina Ott, Karen GomyoLawrence Power. Filharmonie poprvé uspořádá vystoupení k výročí sametové revoluce: na Koncertě pro svobodu a demokracii zazní 17. a 18. listopadu pod vedením Semjona Byčkova Mysterium času od Miloslava KabeláčeŠostakovičova Leningradská symfonie.

Mimořádné vánoční koncerty s Haydnovým oratoriem Stvoření i závěrečný Open Air koncert má řídit Petr Altrichter. Dalšími dirigentskými hosty budou Manfred Honeck, Sakari Oramo nebo David Robertson který má řídit premiéru skladby Bimetal od Miloše Orsona Štědroně. Ivo Kahánek zahraje Ravelův koncert pro klavír levou rukou. A nebudou chybět ani další známí sólisté – Gautier Capuçon a klavírní duo Katia a Marielle Labèque. Dosavadní nabídku Českého spolku pro komorní hudbu rozšíří nová recitálová řada.

Z České filharmonie se sólových partů ujmou koncertní mistři Jan Mráček a Jiří Vodička, harfistka Jana Boušková a trombonisté Robert KozánekLukáš Moťka. V Německém requiem Johannese Brahmse vystoupí pod taktovkou Semjona Byčkova pěvci Chen ReissBoris Prýgl. Pěveckými hosty mají být v sezóně také Kateřina Kněžíková, Elena Tsallagova, Daniela Sindram, Jarmila Balážová, Albert Pesendorfer a Jan Martiník.

Edukační činnost České filharmonie se rozšíří programem Musica ludus na účastníky starší šedesáti let, ale zkrátka nezůstane ani dětské publikum. Nachystány jsou pro ně nové programy a u cyklu Kroky do nového světa a u koncertů s Marthou Issovou „Kdo se bojí filharmonie?“ podle scénáře Alice Nellis přibudu víkendové reprízy pro děti a rodiče. Filharmonici pokračují rovněž v dlouhodobých projektech: Romano drom podporuje romské děti, Hudba do škol je určena pro pedagogy hudební výchovy. Sejde se také společný orchestr žáků základních uměleckých škol a hráčů České filharmonie.

„Oslavu stopětadvacátého výročí založení České filharmonie jsme pojali jako celoroční hudební svátek,“ prohlásil její generální ředitel David Mareček.

Českou filharmonii čekají už na samém konci letošních prázdnin letní rezidence ve španělském San Sebastianu a ve skotské metropoli Edinburku, později cesta do Číny a na Tchaj-wan i turné, které orchestr zavede do evropských metropolí Vídně, Paříže, Bruselu, Amsterdamu a Londýna.

Do 125. sezony vstupuje Česká filharmonie s novým vizuálním stylem. V předchozích pěti letech bylo jádrem grafické komunikace Rudolfinum jako historické sídlo orchestru; klíčem k tomu novému je budova pro 21. století, jejíž ideální podoba i místo se hledají.

„V současné době nemůžeme hrát, můžeme ale snít. Naše sny se pak stanou skutečností v nadcházející sezoně, v níž budeme slavit výročí České filharmonie, její vznešenou tradici přelévající se do budoucnosti plné života. Nemůžeme se dočkat, až vás opět přivítáme v Rudolfinu a na všech dalších místech, kde vystupujeme a vystoupíme. Z České republiky přes hlavní města Evropy až po Čínu,“ vzkázal posluchačům šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov. „Jakkoliv zničující současná koronavirová krize je, představuje také pro nás všechny příležitost zamyslet se nad tím, jak žijeme a jak bychom mohli začít žít lépe. Pro nás muzikanty to znamená tvořit ještě lepší hudbu než kdy dřív,“ doplnil.

———

Česká filharmonie natočila – částečně ještě „v době předrouškové“ – video, ve kterém s hlavními dramaturgickými vrcholy seznamuje generální ředitel David Mareček spolu s šéfdirigentem a hudebním ředitelem Semjonem Byčkovem. O své pozdravy se dělí i oba hlavní hosté Jakub Hrůša a Tomáš Netopil, dále ministr kultury Lubomír Zaorálek, generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon jako zástupce generálního partnera a Vítězslav Kodym za tradičního partnera Škoda Auto. Video můžete zhlédnout zde.

Foto: Česká filharmonie 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky