KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

O Smetanově Litomyšli bude jasno v polovině května english

„Situace se festivalu každopádně dotkne.“

„Jsme klikaři. Takže věřím, že budeme mít štěstí.“

„Pokud festival bude, tak udělá děkovací koncert, na který zadarmo pozve lidi, kteří teď pomáhají.“

Přípravy na Národní festival Smetanova Litomyšl zatím pokračují stejně jako za normálních okolností. Pořadatelé věří, že termín od 11. června do 6. července je reálný. Už nyní ale vědí, že některé programy budou mít jinou podobu a že některé zřejmě odpadnou. Zásadní rozhodnutí, zda a kdy festival bude, padne v polovině května. Tehdy se totiž musí začít stavět zastřešení Zámeckého nádvoří.

„I kdyby byl, tak ale nebude letošní ročník takový, jak jsme si ho naplánovali,“ připouští ředitel festivalu Jan Pikna v rozhovoru, který v těchto dnech zveřejnila na sociálních sítích příspěvková organizace města Litomyšl Zámecké návrší. A počítá i s alternativou posunutí termínu – se zkráceným a pozměněným programem, například od 1. do 12. července.

Je už jasné, že odpadnou pořady, ve kterých účinkují děti, protože nyní nemohou zkoušet. Nedá se předpokládat, že festival získá operní inscenace, které by měly být v Litomyšli uvedeny nedlouho po premiéře, protože se nyní v divadlech nezkouší. A pravděpodobně nepřijedou ani zahraniční umělci, takže organizátoři hledají české náhrady. „I když budeme moci hrát, tak bude program modifikovaný. Situace se festivalu každopádně dotkne,“ říká Jan Pikna.

Kdyby se festival vůbec neuskutečnil, byl by to především rok ztracené práce osmi lidí. To je podle Jana Pikny hrozná představa: snad ještě horší než organizační problémy a finanční ztráta. Rozpočet sestavují v Litomyšli tak, aby výnos ze vstupného zhruba pokryl honoráře účinkujících. Kdyby se neuskutečnila žádná vystoupení a festival by neplatil honoráře, v souladu s pořadatelskými podmínkami by samozřejmě vracel vstupné, utržené za již prodané lístky. Bez velkých ztrát. Organizační náklady pokrývá od sponzorů a z dotací. Podle ředitele tedy nejde o tak velký problém. Mnohem horší je dopad hrozící přímo účinkujícím. „Kdyby lidé nechtěli zpátky vstupné, tak bychom peníze vyplatili umělcům,“ řekl.

Pokud by se Smetanova Litomyšl letos vůbec neuskutečnila, zůstávají ve hře alespoň následné doprovodné programy, například v srpnu v Klášterních zahradách, případně několik podzimních koncertů. Avšak samotný festival je neodmyslitelně spojen s létem a s pořady pod širým nebem v nádvoří litomyšlského zámku. Nelze proto uvažovat o změně termínu, o přesunutí celého programu kupříkladu na podzimní termín… Stejně tak si ředitel neumí představit, že by si lidé třeba mohli místo festivalu užívat jen online vysílání záznamů starších vystoupení na internetu.

Jan Pikna vnímá současný život v Litomyšli pozitivně. Jsou tam podle něj skvělí lidé, šijí roušky a pomáhají potřebným… „Kdyby festival byl, tak slibuji, že uděláme děkovací koncert, kam všechny lidi, kteří teď pomáhají, pozveme zadarmo,“ prohlašuje. Vzkazuje, ať mají lidé naději a víru, a za sebe na adresu budoucnosti letošního festivalu dodává: „Naděje pořád je. A ještě k tomu přidávám, že jsme klikaři. Takže věřím, že budeme mít štěstí. Pořád věřím tomu, že festival bude.“

Foto: Smetanova Litomyšl, Petr Veber

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky