KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Metropolitní opera dnes vysílá At-Home Gala english

V sedm hodin středoevropského času začíná dnes večer na webu newyorské Metropolitní opery čtyřhodinový virtuální koncert, do kterého se postupně ze svých domovů po celém světě budou připojovat slavní pěvci. Účast jich přislíbilo na čtyřicet. Program mají uvádět generální ředitel divadla Peter Gelb, který žije v New York CIty, a hudební ředitel a šéfdirigent Yannick Nézet-Séguin, který je doma v Montréalu.

Mezi účastníky pečlivě technicky připraveného, ale v průběhu pak spontánního happeningu nazvaného „At-Home Gala“ jsou sopranistky Renée FlemingAnna Nětrebko, mezzosopranistka Elīna Garanča, tenoristé Jonas KaufmannRoberto AlagnaPiotr Beczała a Joseph Calleja, barytonisté Bryn Terfel a Peter Mattei, basista Ildar Abdrazakov a mnozí další známí sólisté. Musí být v těchto dnech doma – a to konkrétně znamená celkem v patnácti zemích. Na programu bude hudba operních klasiků od Mozarta po Verdiho. Někteří zpěváci se sami doprovodí na klavír.

Součástí koncertu jsou i předtočené příspěvky členů orchestru a sboru. „Metropolitní opera proslula svými živými přenosy do kin po celém světě. Tohle bude akce s velkou uměleckou hodnotou, nicméně ne tak technologicky vyspělá. Chceme ale povzbudit jak své příznivce, tak i naše zpěváky, kterým chybí kontakt s publikem,“ uvedl Peter Gelb. I tuto sólisté patří jako všichni umělci na volné noze mezi ty, kteří jsou bez práce a kteří netuší, kdy se k ní vrátí.

Program patří k současným nesčetným aktivitám, kterými se umělecké instituce po celém světě snaží udržet v povědomí širší veřejnosti. Zájemci mohou Metropolitní opeře přispět finančním darem, který v době koronavirové pandemie pomůže udržet světoznámé divadlo v chodu. Met přestala hrát v polovině března a zrušila zbytek sezóny. Předpokládanou ztrátu vyčísluje částkou 60 milionů dolarů.

Koncert je možné sledovat zdarma ZDE. Poté bude k vidění v internetové videotéce Met Opera On Demand. Počet jejích předplatitelů v posledních pěti týdnech vzrostl na 30.000 lidí.

Zúčastnění sólisté:

Ildar Abdrazakov (Moscow, Russia), Roberto Alagna and Aleksandra Kurzak (Le Raincy, France), Marco Armiliato (Lugano, Switzerland), Jamie Barton (Atlanta, Georgia), Piotr Beczała (Zabnica, Poland), Angel Blue (Alpine, New Jersey), Lawrence Brownlee (Niceville, Florida), Joseph Calleja (Mellieha, Malta), Javier Camarena (Zurich, Switzerland), Nicole Car and Etienne Dupuis (Paris, France), David Chan (Closter, New Jersey), Anthony Roth Costanzo (New York, New York), Stephen Costello and Yoon Kwon Costello (New York, New York), Diana Damrau and Nicolas Testé (Orange, France)Michael Fabiano (Bonita Springs, Florida), Renée Fleming (Virginia), Elīna Garanča (Riga, Latvia), Gunther Groissböck (Lugano, Switzerland), Jonas Kaufmann (Munich, Germany), Quinn Kelsey (Toronto, Canada), Isabel Leonard (New York, New York), Ambrogio Maestri (Lugano, Switzerland), Peter Mattei (Stockholm Archipelago, Sweden), Erin Morley (New Haven, Connecticut), Anna Netrebko and Yusif Eyvazov (Vienna, Austria), Lisette Oropesa (Baton Rouge, Louisiana), René Pape (Dresden, Germany), Ailyn Pérez and Soloman Howard (Chicago, Illinois), Matthew Polenzani (Pelham, New York), Anita Rachvelishvili (Tbilisi, Georgia), Golda Schultz (Bavaria, Germany), Nadine Sierra (Valencia, Spain), Bryn Terfel and Hannah Stone (Wales), Elza van den Heever (Montpellier, France), Michael Volle (Berlin, Germany), Sonya Yoncheva (Geneva, Switzerland)

Foto: archiv Metropolitní opery New York

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky