KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Horn Fest dnes nabídne Telemanna, Beethovena a Händela.
Koncert odvysílá online i KlasikaPlus.cz english

Předposlední koncert přehlídky Horn Fest, kterou pořádá Radek Baborák, se koná dnes online od 18 hodin. Tentokrát s ním zahrají jeho kolegové hornisté Kateřina Javůrková a Petr Hernych a s nimi Pražští komorní sólisté. Zazní skladby Georga Philippa Telemanna, Ludwiga van Beethovena a Georga Friedricha Händela. Festival v pondělí zakončí čistě bachovský koncert, na kterém vystoupí Baborák Ensemble, Radek Baborák, houslisté Milan Al-Ashhab a Martina Bačová, violista Karel Untermüller, violoncellistka Hana Shabu Baboráková, kontrabasista David Pavelka a basklarinetista Josef Valášek. Oba koncerty bude živě crosspostovat i náš portál KlasikaPlus.cz na svém Facebooku.

Dnešní online přenos provedou ze Sukovy síně Rudolfina Pražští komorní sólisté spolu s Radkem Baborákem, Kateřinou JavůrkovouPetrem Hernychem. Začne v 18 hodin a půjde primárně na Mall.tv, ale také na našem Facebooku.

Program zahájí Koncert pro housle, tři lesní rohy a orchestr D-Dur Georga Philippa Telemanna. V roli projasňujícího entrée ve stylu concerta grossa se objevuje unikátní kombinace zvuku sólových houslí a tří žesťů. V partu prvního z nich vede komunikační linka k houslím. Telemann klade nároky na virtuositu obou nástrojů, s hravostí a lehkostí. Patrná je dvoupólovost zvuku ve smyslu syté hornové barvy, přitom vzdušné a svěže pohyblivé, v případě houslí můžeme mluvit o zvláštně uzemňující eleganci radostných smyků. Mistrnou instrumentací pokračuje překrásná druhá věta ve své zasmušile naléhavé mollové atmosféře. Slovo si berou sólové housle se smyčci. Přehlídka modulací je doslova cestou kolem světa, korunovanou vnitřním klidem s pulsem silné citovosti. Závěrečný F dur akord dává větě jako celku punc zlatého řezu. Vracíme se domů, do D dur. Presto vykopává jednoduchým stupnicovým motivem s oktávovými skoky. Originalita jeho myšlení se tu projeví postavením všech tří lesních rohů, kde si na své přijdou fanoušci hornových fanfár, do protipólu měkkého smyčcově orchestrálního zvuku.

Ludwig van Beethoven a jeho koncertantně laděný Sextet pro dva lesní rohy a smyčcový kvartet Op.81b disponuje sice komorním obsazením, ale majestátnost, brilantnost běhů a šíře zvuku dvou horen jako by evokovala představu sólistů, za jejichž zády sedí spíš štědře obsazený orchestr. Allegro con brio nechává posluchače v hravé, nekomplikované náladě tóniny Es dur, přičemž Adagio a počáteční sladké snoubení linky violoncella a dechů vyvolává v hudebním toku budoucí záblesky typických tahů smyčců ve skladatelových vrcholných kvartetech. Je to jen další potvrzení, jak lyrickým nástrojem dokáže lesní roh být. Rondo se pak ujme výměny myšlenek i spolupráce mezi smyčci a dechy v prostém, ale ne povrchním libozvučném materiálu.

Výběr částí z Concerta grossa F dur, HWV 331 a částí Suity č.4 F dur Vodní hudby Georga Friedricha Händela možná bude ponoukat k zamyšlení. Vodní hudba, zkomponovaná pro krále Jiřího I. a jeho plavbu po Temži, jejíž témata nezůstala u jedné verze a byla dále varýrována, může vypovídat o tématu flexibility, která nás v tomto čase může inspirovat. Osobní setkání jsou nám nyní zapovězena a my tak hledáme a nacházíme jiné způsoby socializace, zejména na poli kultury.

Pondělní poslední koncert Horn Festu s podtitulem Závěrečné nocturno nabídne pouze tituly Johana Sebastiana Bacha, některé v úpravě Radka Baboráka. Vysílat se bude ze žižkovského Atria od 20 hodin a 30 minut. Hrát bude Baborák EnsembleRadek Baborák, houslisté Milan Al-AshhabMartina Bačová, violista Karel Untermüller, violoncellistka Hana Shabu Baboráková, kontrabasista David Pavelka a basklarinetista Josef Valášek. Oba koncerty bude živě crosspostovat i náš portál KlasikaPlus.cz na svém Facebooku.

———

Horn Fest vznikl z iniciativy českého hornisty Radka Baboráka, který by tímto krokem rád přispěl k zachování více než 300 leté tradice české hornové hry. Spojujícím prvkem festivalu je právě proto lesní roh. Přehlídka nabízí různé polohy tohoto nástroje podpořené rozmanitým nástrojovým obsazením a žánrově i dobově velmi pestrým programem. Ukazuje tak názorně, že lesní roh není jen nástrojem loveckým, ale především nástrojem melodickým s nekonečným množstvím barevných škál, který se skvěle pojí jak s nástroji dechovými, tak se smyčci!

Foto: Horn Fest

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky