KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jarní premiéry Národního divadla se posunují nebo ruší english

Pražskému Národnímu divadlu se podařilo přesunout dvě z plánovaných a kvůli pandemii neuskutečněných jarních operních produkcí na pozdější data. Operu Švanda Dudák Jaroslava Weinbergera uvede soubor za rok, v dubnu 2021. Nové nastudování Smetanovy Prodané nevěsty v režii Alice Nellis se uskuteční až v sezoně 2021/2022. O Krále Rogera od Karola Szymanowského a o Mozartovu Zaide však pražské operní publikum přijde.  

„Mnohá z děl, která jsme měli do konce sezony, budou k vidění později. Z jarních akcí už ale bohužel nebudeme realizovat koncertní provedení Mozartovy Zaide, které se mělo konat v dubnu ve Stavovském divadle, ani Verdiho Requiem. Úplně jsme museli zrušit také Szymanowského Krále Rogera,“ informoval umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Per Boye Hansen.

Naplánovaná červnová premiéra nového scénického nastudování zpívaného baletu Špalíček Bohuslava Martinů se také neuskuteční. Podařilo se však domluvit jednorázovou realizaci alespoň koncertní podoby, a to s termínem 13. září v Národním divadle.  

Ze stejných důvodů, tedy kvůli nemožnosti včas a kvalitně připravit – za dosud platných omezení – novou produkci, nahradí také na podzim na scéně Státní opery avizované Mistry pěvce norimberské Richarda Wagnera jeho opera Tristan a Isolda, která neexponuje tolik sólistů a velkých sborových výstupů. O této změně jsme podrobněji psali už ZDE.

Zahajovací koncert nové sezóny se uskuteční ve Státní opeře 30. srpna 2020. Jeho neoperní program bude startem čtyřletého projektu Musica non grata. Zazní Klavírní koncert Vítězslavy Kaprálové, Žalm 23 a Žalm 13 Alexandera ZemlinskéhoČeská rapsodie pro baryton, smíšený sbor, orchestr a varhany Bohuslava Martinů.

Opera před oponou je název koncertu, kterým se Národní divadlo 12. června na jevišti historické budovy rozloučí s  již končící sezónou, poznamenanou koronakrizí. Podrobně jsme psali ZDE.

Foto: Národní divadlo – Filip Šlapal, Petr Veber

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky