KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Na Strunách podzimu vystoupí Daniel Hope a Andreas Scholl english

Na září plánuje festival Struny podzimu open air koncerty, na listopad koncerty v sálech. Spektrum žánrů sahá letos od jazzu přes akustické techno ke klasice, ale i v ní jako vždy s přesahy. Houslista Daniel Hope vystoupí s alternativním Vivaldim na scéně postavené přímo na Vltavě a kontratenorista Andreas Scholl s písňovým projektem vyznačujícím se v hypnotizující atmosféře pomalu plynoucího bezčasí silně spirituálním vyzněním.

Letošní festival Struny podzimu se nevzdá žánrové otevřenosti, ani zahraničních hvězd. S těmi připravuje venkovní koncerty, protože chce dát kulturnímu světu najevo, že „Praha opět zní“. Na 19. září tak chystá koncert odehrávající se na plovoucí scéně na Vltavě poblíž Národního divadla, kde může publikum sledovat hudbu z nábřeží, mostů a břehů ostrovů, ale také z lodiček a šlapadel přímo na řece. Protagonistou programu „Hope for Prague/Hope for Europe“ bude spolu s domácím Epoque Orchestra britský houslista Daniel Hope. Jádrem programu Vivaldi Recomposed je úprava Čtvera ročních období, s níž byl Hope na Strunách podzimu v roce 2013 v Rudolfinu. Nyní se počítá s mezinárodním televizním přenosem a s internetovým streamováním.

Čtyřiadvacátý ročník festivalu se uskuteční ve dvou blocích – v září venku, v listopadu uvnitř. Na prvním koncertě zahraje 11. září jazzový kontrabasista Avishai Cohen s bubeníkem Markem Guilianou a pianistou Shaiem Maestrem. V koncertních sálech se pak později objeví čtyři další programy: za klasickou scénu to bude 6. listopadu kontratenorista Andreas Scholl s klavíristkou Tamar Halperin v písňovém projektu Twilight People zasahujícím do repertoáru lidové hudby. Další žánry mají reprezentovat průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick, interpret brazilské bossa novy Vinicius Cantuaria a se scénickým recitálem devětaosmdesátiletý hudebník, literát a divadelník Jiří Suchý.

Foto: Struny podzimu

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky