KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Za Simonou Šaturovou a operetou do Štiřína english

V kapli štiřínského zámku jižně od Prahy vystoupí v pátek večer sopranistka Simona Šaturová. Za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové zazpívá odlehčený letní program sestavený predevším z operetní hudby.

„Dva měsíce od benefičního koncertu s Českou filharmonií jsem se konečně dočkala,“ nechala se pěvkyně slyšet na sociálních sítích: „Zvu vás na koncert, který jsem si dlouho přála uvést na domácí půdě. V roce 2015 jsem zaskakovala za Dianu Damrau na silvestrovském programu v Mnichově s Mnichovskou filharmonií a Manfredem Honeckem. Jednalo se o operetní program, který mě naprosto nadchl. K obdobnému programu mě Manfred pozval i vloni na turné s Bamberskými symfoniky. Velký úspěch mě utvrdil v přesvědčení, že opereta je publikem milována a že si zaslouží pozornost.“

Pro letní koncert na Štiříně sestavila obdobný program, složený z mnoha operetních skvostů. Jsou to mimo jiné scény ze Straussova Netopýra, Kálmánovy Čardášové princezny, Lehárovy Giuditty a Veselé vdovy nebo z operety Ptáčník od Carla Zellera, ale také populární italské písně jako Leoncavallova Mattinata, Torna a Surriento Ernesta de Curtise nebo Core ‘ngrato od Salvatora Cardilla.

Simona Houda-Šaturová je velmi žádanou interpretkou mozartovských postav a repertoáru období italského belcanta i renomovanou koncertní pěvkyní. K vrcholům jejích posledních sezon patří účinkování v trilogii Mozartových oper na Da Ponteho libreta v Théâtre Royal de la Monnaie v Bruselu, spolupráce s Mnichovskou filharmonii a Krzysztofem Urbanskim, s Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino a Jurajem Valčuhou, s Bostonskými symfoniky a Charlesem Dutoitem, s Orchestrem salcburského Mozartea na tamním festivalu, koncertní turné s Bamberskými symfoniky a Jakubem Hrůšou nebo s Orchestre National de Paris a Jukkou-Pekkou Sarastem. Koncertní a operní produkce ji zavedly do Semperovy opery v Drážďanech, do Theater an der Wien, Teatro Colón v Buenos Aires, Théâtre du Châtelet v Paříži, do Opery v Monte Carlo, do newyorské Carnegie Hall, Konzerthausu a Musikvereinu ve Vídni, do sálu Tonhalle v Curychu, Suntory Hall v Tokiu a na daší místa po světě. Nahrávky Hasseho RequiemMiserereMahlerovy Druhé symfonieChristophem Eschenbachem a Philadelphia Orchestra získaly ocenění německých kritiků Preis der deutschen Schallplatten Kritik a Supersonic Award.

Její koncert je první položkou štiřínského hudebního cyklu Letní setkání s operními hvězdami. Na 22. srpna je v něm ohlášena mezzosopranistka Arnheidur Eiriksdottir s barytonistou Lukášem Bařákem a na 4. září pak v programu „Tenoristům vstup zakázán“ Boris Prýgl.

Simona Šaturová bude 31. srpna mezi protagonisty pražského koncertu k 20. výročí agentury Nachtigall Artists; spolu s ní ve Smetanově síni za doprovodu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK zazpívají Zuzana Marková
Pavel Černoch, Petr NekoranecBoris Prýgl, dirigentem je Giacomo Sagripanti

Už 7. září vystoupí pak Simona Šaturová na festivalu Dvořákova Praha. Bude se podílet na provedení Beethovenovy Missy solemnis, kterou provede za řízení Václava Lukse Collegium 1704Collegium Vocale 1704. Dalšími sólisty mají být Václava Krejčí Housková, Jaroslav BřezinaJan Šťáva.

Foto: Jan Houda, Petra Hajská

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky