KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klasika o čtvrté a Život 90 v Sukově síni v Praze english

Klavírista Ivo Kahánek přichystal nový komorní cyklus koncertů s názvem Klasika o čtvrté. Ve spolupráci s nadací Život 90 sestavili program, který je svou formou a časem konání připraven na míru staršímu publiku. Svým hudebním obsahem chce ale oslovit návštěvníky bez omezení věku. Slavnostní zahajovací koncert se koná ve středu 30. září od 16 hodin v Sukově síni Rudolfina a vystoupí na něm Smetanovo trio ve skladbách Ludwiga van Beethovena a Bohuslava Martinů.

„Přemýšlel jsem nad tím, co by musel splňovat koncert, který by si užila třeba moje maminka se svojí kamarádkou, přičemž by kromě krásné muziky stihly návrat domů za světla, něco se dozvěděly, a ještě si třeba pochutnaly na něčem dobrém, zkrátka si užily odpoledne se vším všudy,“ říká Ivo Kahánek. „Proto jsem vymyslel řadu koncertů Klasika o čtvrté. Každý ze sedmi hodinových koncertů bude věnován jednomu či dvěma skladatelům a po přestávce bude následovat moderovaná beseda s interprety.“ Vedle klavíristy Ivo Kahánka, houslisty Václava Hudečka, violoncellisty Tomáše Jamníka a sopranistky Olgy Jelínkové vystoupí také Smetanovo trio, Trio Incendio, Janáčkovo kvarteto a České filharmonické kvarteto ve skladbách W. A. Mozarta, L. van Beethovena, F. Chopina, A. Dvořáka, L. Janáčka, B. Martinů a dalších. V přilehlé kavárně Rudolfina si pak mohou posluchači posedět a probrat dojmy s ostatními. V případě zhoršené epidemické situace se budou koncerty streamovat, včetně přenosů do partnerských domovů pro seniory.

Hlavním partnerem koncertů je organizace Život 90, která má za 30 let své existence s kulturními aktivitami pro seniory bohaté zkušenosti a se kterou byly konzultovány detaily i požadavky na bezpečnost pro posluchače seniorního věku. 

Foto: archiv I. Kahánka

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky