KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Tanec Praha bude mít svůj Dům tance na Žižkově english

Tanec Praha obstál ve veřejné soutěži Městské části Praha 3 na využití budovy bývalých žižkovských lázní se záměrem vybudovat zde první skutečný Dům tance v ČR. Taneční a pohybové umění českých performerů se stále vyvíjí a proniká i do zahraničí. Nemají přitom žádnou instituci, profesionální podmínky pro tvůrčí proces, chybí řádná péče o tanečníky i jejich produkčně-technické týmy. Taneční profese je náročné a navíc věkově limitované umění.

„Záměr Domu tance získal okamžitou podporu profesní obce, postavilo se za něj přes dvacet subjektů reprezentující stovky umělců se svými týmy v ČR a také desítka významných partnerů ze zahraničí včetně sítě European Dancehouse Network. Čtyřpatrová budova bývalých lázní má vynikající dispozice pro vytvoření čtyř zkušeben, dílen, zvukového studia, wellness centra otevřeného i pro veřejnost, co-working space a samozřejmě i kavárny a propojení Husitské ulice s cyklostezkou. Dolní Žižkov je tak blíž revitalizaci díky několika zásadním kulturním objektům. Dům tance, PONEC – divadlo pro tanec a Krenovka v těsné blízkosti Vojenského muzea a plánovaného Železničního muzea spoluvytvářejí kreativní klastr s velkým potenciálem přímo na hranici Starého Města, Karlína a Žižkova,“ uvádí Tanec Praha.

Výše uvedená Krenovka bude novým uměleckým centrem tance, hudby, architektury a výtvarného umění. Jeho otevření se chystá v roce 2021, své sídlo v něm bude mít Unijazz, svou první zkušebnu tam otevře Tanec Praha / PONEC – divadlo pro tanec, další části objektu jsou plánovány pro výtvarné umění a architekturu i jiné neziskové organizace. Osvícení majitelé se rozhodli investovat do kultury a také vzít do péče val vedoucí k cyklostezce, takzvanou Žižkov Highline.

„Nesmírně si vážím nabídky majitelů Krenovky, protože i na Praze 3 se rapidně zvyšují nájmy a oni jsou ochotni investovat do rekonstrukce budovy a garantovat nekomerční nájemné na 10 let. Perspektiva Domu tance je dlouhodobá, budeme rádi, když se podaří ho otevřít do 5 let,” říká ředitelka a zakladatelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová.

Foto: Tanec Praha

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky