KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Soutěž Mladí pianisté hrají na Steinway & Sons brzy bude znát své vítěze english

Už podeváté se v Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy, ZUŠ koná celostátní soutěž Mladí pianisté hrají na klavír Steinway & Sons, kterou ve spolupráci se školou organizuje Pražský hudební institut. Z původního květnového termínu se soutěž z důvodu pandemie musela přesunout na podzim, konkrétně na termín 14. a 15. listopadu, a příští sobotu by měly být vyhlášeny výsledky. Podobně jako u jiných letošních soutěží se klání uskutečnilo prostřednictvím virtuálního prostoru a porota v těchto dnech vybírá vítěze na základě videí zaslaných mladými klavíristy.

„Bohužel druhá vlna pandemie Covid-19 a s ní spojená vládní opatření nás jako organizátory postavila před otázku, zda letošní ročník nezrušit. Pro značný zájem soutěžících, jejich rodičů a pedagogů jsme se však rozhodli zachovat soutěž i za nestandardních podmínek, a to v podobě zaslání výkonů mladých pianistů prostřednictvím videonahrávek,“ sděluje ředitelka Pražského hudebního institutu Alžběta Kerberová.

Soutěž, která je určena dětěm od nejútlejšího věku do dovršených jedenácti let, pořadatelé rozdělili do pěti kategorií. S výjimkou nejmladší kategorie soutěží děti narozené ve stejném roce. „Cíl projektu a přínos soutěže vidíme spíše než v soutěžním klání nejlepších především v setkávání, poznávání a vzájemném obohacování mladých hudebníků, jejich pedagogů a rodičů. Chceme tak přispívat k podpoře uměleckého rozvoje nejmladší generace,“ uvádí Alžběta Kerberová a doplňuje, že jakmile to situace dovolí, bude se konat koncert vítězů v koncertním sále gymnázia, kde si děti zahrají na koncertní křídlo značky Steinway & Sons, a nahrávka koncertu bude přístupná na webu.

Patronem soutěže je profesor Ivan Klánský, který s jejími účastníky každoročně vede masterclass. Uměleckou ředitelkou je Hana Dvořáková z Gymnázia a Hudební školy. Předsedou sedmičlenné poroty je od počátku soutěže František Malý, profesor na HAMU v Praze, a dalšími členy poroty jsou Martin Fišl, který pedagogicky působí v Brně, Renata Fričová z Ústí nad Labem, Martina Schulmeisterová z Konzervatoře Kroměříž, Anna Schwarzová z Karviné, Jana Šumníková z Olomouce a Věra Vlková, zástupkyně Konzervatoře Teplice.

Soutěž odkazuje na památku vynikající klavírní pedagožky Zdeny Janžurové, která působila na spolupořádajícím gymnáziu. Zdena Janžurová byla metodičkou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a vedoucí postavou týmu autorů moderní čtyřdílné Nové klavírní školy a přelomového díla české klavírní metodiky – Klavírní školičky pro předškolní děti.

Foto: archiv soutěže

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky