KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Košická filharmonie zítra se Sommerovou premiérou a Beethovenem online a v TV english

Státní filharmonie Košice uspořádala na zítřek online koncert, který bude zároveň vysílat i regionální televizní stanice TelKE. Od 19 hodin tak v přímém přenosu zazní světová premiéra skladby Funky concerto pro fagot a komorní orchestr českého skladatele a kytaristy Lukáše Sommera. Sólový part přednese náš fagotista Jan Hudeček. Čtyřdílný opus má multižánrový charakter a je inspirován různými prvky americké hudby. Druhou skladbou večera bude První symfonie Ludwiga van Beethovena a celý koncert bude řídit šéfdirigent košické filharmonie Zbyněk Müller.

Fagotové Funky concerto mělo mít premiéru už minulý rok, ale koronavirová krize způsobila jeho posunutí až do dnešních dnů. „Nový koncert Lukáše Sommera je pro mě velkou výzvou zejména z důvodu, že jsou v něm ve velké míře uplatněny prvky jazzu, kterým se za normálních okolností příliš nezabývám. Zejména díky jazzovému obsahu a faktu, že se prakticky od začátku do konce pohybuje fagot na hranici hratelného, považuji koncert v české oborové literatuře za unikát,“ uvádí Jan Hudeček, který věří, že skladba bude mít úspěch nejen u posluchačů, ale bude výzvou i pro další fagotisty. „I když se premiéra díla uskuteční pouze v online prostoru, věřím, že se nám spolu s kolegy ze Státní filharmonie Košice v čele s panem šéfdirigentem Zbyňkem Müllerem podaří vtisknout do koncertu vše, jako by byl sál plný posluchačů,“ optimisticky doplňuje sólista.

„Doufám, že tento koncert přinese posluchačům optimismus a povzbuzení. Hravý, vtipný a virtuózní fagotový koncert mladého skladatele v bravurním provedení Jana Hudečka a svěží mozartovsko-haydnovská První symfonie o dvě stě padesát let staršího, ale ve své době rovněž mladého skladatele. A všimněte si prosím, kolik mladých tváří je v našem orchestru! Snad jim to my ‚zkušenější‘, mezi které se již začínám počítat, nebudeme kazit… Věřím, že se můžeme společně těšit na večer, který bude mít jiskru,“ zve ke sledování Zbyněk Müller.

Foto: E.Bernáth, hamu.cz

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky