KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ateliér při NDM a online program Sen(ior) v přímém přenosu english

Ateliér při Národním divadle moravskoslezském přichystal na duben další online program pro akční seniory se zájmem o divadlo a tvůrčí aktivity. Po zkušenostech z minulých měsíců, kdy se starší generace účastnila společných akcí s elánem i ve virtuálním prostředí, autoři projektu pokračují. Senioři tak společně s lektorkou tvoří, cvičí, hrají (si). Pořadatelé s online aktivitami počítají nejméně do června a pro nový program budou vyhrazeny středy vždy od 10 do 11 hodin. Virtuální prostor není omezen geograficky jen na Ostravu nebo Moravskoslezský kraj, jednotlivci se mohou přihlásit na kteroukoli středu přes formulář zde, skupiny pak na e-mailové adrese seniori@atelier-ndm.cz. „Občasné zapojení právě hlídaných vnoučat do některých aktivit je žádoucí!“ zvou k zapojení organizátoři. Přihlášení senioři dostanou do e-mailu odkaz, nemusí si nic instalovat, jen před kurzem kliknou a připojí se. Workshopy jsou zdarma.

„Od října se virtuálně setkáváme v Seniorském divadelním studiu s tak akčními, optimistickými a bezvadnými lidmi! Je v tom úžasná energie! Mají obrovskou chuť si povídat, tvořit něco spolu i v téhle době. A s online prostředím se sžili bez problémů! Proto jim nabízíme další programy a možnosti, jak si užít příjemný čas ve společnosti, něco se třeba naučit, dozvědět, a přitom zůstat v bezpečí domova,“ přibližuje lektorka Vladimíra Dvořáková s tím, že jedinou podmínkou je seniorská „plnoletost“ – věk 60 let a víc.

Relaxační techniky budou prvním tématem první povelikonoční středy. Na programu bude jak obličejová a prstová gymnastika, tak i procvičování mluvidel a artikulace. To vše zábavnou formou s lektorkou Vladimírou Dvořákovou. O týden později mohou senioři hrát divadlo. „Seniory zapojíme do dramatických her a práce s textem včetně autorských pokusů. Poezii zkusíme najít v každodennosti, smutek a chmury je třeba převálcovat kouzlem úsměvu. Vezmeme do hry život a vše, co máme rádi,“ těší se Vladimíra Dvořáková a pořadatelé doplňují, že 21. dubna se zájemci seznámí s jednoduchými způsoby výroby loutek pro domácí divadlo – třeba pro vnuky a klidně s jejich zapojením. Poslední dubnová středa bude věnována tvůrčímu procesu a psaní s tím, že podle zájmu přidá Ateliér další témata.

Přihlásit se mohou i menší organizované skupiny seniorů. Minimum je pět lidí. „Workshopy nabízíme jednotlivcům i skupinám: klubům seniorů, komunitám přátel či rodinných příslušníků. Chceme podpořit také mezigenerační dialog, většinu her a cvičení zvládnou i děti, takže senioři mohou přizvat i svá vnoučata!“ doplňuje Vladimíra Dvořáková.

Foto: Martin Kusyn

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky