KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jan Kučera zítra vystoupí ve Španělsku s Orquesta de la Universidad de Almería english

Dirigent, skladatel a klavírista Jan Kučera zítra vystoupí v Andalusii s tamním Orquesta de la Universidad de Almería. K orchestru Univerzity přijel už podruhé a od včerejška spolu připravují koncert, na kterém zazní hudba britského skladatele Johna Ruttera, Antonína Dvořáka, ale i samotného Jana Kučery. Pořadatelé plánují videozáznam, na který naše čtenáře rádi včas upozorníme.

„Poprvé jsem přijel na pozvání Univerzity v Almeríi v roce 2019 coby jeden z lektorů letních dirigentských kurzů. Spolu s dalšími třemi kolegy jsem měl na starost asi 30 zájemců o dirigentský obor, vše probíhalo formou přednášek, seminářů, ale i praktických frekvencí s univerzitním orchestrem. Týdenní kurzy vrcholily závěrečným koncertem, kdy vybraní frekventanti dirigovali například jednu větu ze symfonie,“ uvádí Jan Kučera s tím, že to pro něj byla krásná zkušenost a skvělá práce s mladými lidmi, protože všichni doslova prahli po nových poznatcích. „Někteří stáli před orchestrem dokonce poprvé a byl to pro ně obrovský zážitek, samozřejmě spojený s trémou, ostychem, ale to vše jsme ve velmi přátelské atmosféře rychle odbourávali. Zároveň zde byli již pokročilí studenti dirigování, například skvělí instrumentalisté, kteří chtěli díky těmto kurzům více poznat dirigentské řemeslo,“ dodává.

Podruhé do města Almería přijel náš hudebník v těchto zvláštních dobách jako hostující dirigent. S Orquesta de la Universidad de Almería společně nastudují a provedou Dvořákovu Českou suituSuite Antique současného britského skladatele Johna Ruttera, v níž se jako sólistka představí polská flétnistka Hanna Turonek. „Mám radost, že na koncertě zazní rovněž moje skladba Meditace na starou píseň,“ svěřuje se Kučera, který ještě včera večer poreferoval o první dělené zkoušce se smyčci na svém Facebooku: „Odstupy mezi hráči jsou z hudebního hlediska zcela šílené, tříhodinová zkouška v rouškách taky, ale dáme to dohromady, protože hudba i ta všeobecně divná situace nás spojuje a nabíjí. Improvizujeme, nástrah je mnoho a pořád se vše mění, museli jsme změnit čas koncertu, zkrátit program, studenti, kteří bydlí dál, mají problém s cestováním, na koncert může přijít jen 200 lidí (v sále pro 2000) atd. Ale opakuji: My to dáme, poněvadž musíme!“

Foto: archiv KlasikyPlus, Fb J. Kučery, Fb H. Turonek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky