KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Šéfdirigentem rozhlasových symfoniků bude Petr Popelka english

„Jeho výsostně dirigentská kariéra je krátká, ale vzhledem k výčtu toho, co už stihl, o to strmější a úctyhodnější.“

„V lednu to při přípravě streamovaného koncertního programu zajiskřilo ´spontánně a mocně´.“

„Popelka se během pouhých dvou sezón a přes koronavirovou pandemii etabloval jako jeden z nejinspirativnějších mladých dirigentů.“

Od podzimu 2022 bude novým šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu Petr Popelka, v současnosti šéfdirigent Norského rozhlasového orchestru v Oslo a hlavní hostující dirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava. Pětatřicetiletý Popelka vystřídá v čele SOČR Alexandera Liebreicha, který bude působit ve Španělsku; od podzimu 2022 má nejméně do roku 2026 angažmá jako šéfdirigent a umělecký ředitel Orquestra de València a umělecký poradce Palau de la Música de València.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu dnes s oznámením jména Petra Popelky jako příštího šéfdirigenta současně představil i svého nového hlavního hostujícího dirigenta. Stane se jím, také od podzimu 2022, Robert Jindra, v minulosti mimo jiné operní dirigent a šéf v Praze a Ostravě, od letošního podzimu šéfdirigent Košické státní filharmonie a od září 2022 hudební ředitel Opery Národního divadla v Praze. V rozhlase Jindra vystřídá ve funkci Marka Šedivého. Ten se mezitím stal hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Popelka začínal získávat profesionální zkušenosti v devatenácti letech jako kontrabasista právě v SOČR, hráčem na kontrabas byl pak i v Drážďanech. „Jeho výsostně dirigentská kariéra je krátká, ale vzhledem k výčtu toho, co už stihl, o to strmější a úctyhodnější,“ řekl ředitel orchestru Jakub Čížek.

„Orchestr se v nejlepším slova smyslu málo změnil. Hovořím o přátelské atmosféře i o schopnosti pracovat na nejvyšší úrovni ve velmi krátkém čase,“ řekl o letošním lednovém vzájemném setkání Popelka. Podle vedení tělesa to tehdy při přípravě streamovaného koncertního programu zajiskřilo „tak spontánně a mocně“, že se záhy otevřela jednání o další spolupráci.

Popelka se během pouhých dvou sezón a přes koronavirovou pandemii etabloval jako jeden z nejinspirativnějších mladých dirigentů. V příští sezóně se objeví u hamburského orchestru NDR Elbphilharmonie, čekají ho debuty s renomovanými orchestry Deutsche Radio Philharmonie, Staatskapelle Weimar, Mozarteumorchester Salzburg, Orchestre de Chambre de Lausanne nebo Sinfonieorchester St. Gallen. Bude také dirigovat nové představení v drážďanské Semperoper a operní angažmá ho zavede rovněž do Národního divadla v Praze, kde má dirigovat nové nastudování Bizetovy Carmen a sérii představení Mozartovy Figarovy svatby.

„Na českém území jsem zapsán jako operní dirigent. Jsem rád, že jsem přizván ke spolupráci i na symfonickém poli,“ poznamenal k nabídce Robert Jindra. Popelku označil za jednoho z nejtalentovanějších lidí v současném hudebním světě.

Třiapadesátiletý mnichovský rodák Alexander Liebreich je šéfdirigentem a uměleckým ředitelem pražských rozhlasových symfoniků od září 2018. Zůstává ještě příští sezónu a bude se pak vracet jako host. Od roku 2012 do jara 2019 předtím zastával stejnou funkci u Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích. Také byl uměleckým ředitelem festivalu Katowice Kultura Natura, Festivalu Richarda Strausse v Garmish-Partenkirchenu a prezidentem Společnosti Richarda Strausse.

Foto: Vojtěch Brtnický 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky