KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Rozhlasoví symfonikové v 95. sezoně od Suka, Brahmse, Wagnera a Stravinského po jazz english

Čtyřiadvacet koncertů chystá pro svou 95. sezónu Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Od září 2021 do června 2022 vystoupí těleso čtrnáctkrát v klasickém cyklu ve Dvořákově síni Rudolfina, jeho členové se pětkrát budou podílet na komorních koncertech v Anežském klášteře a pětkrát se k tomu ještě objeví na hranicích žánrů v cyklu Nové horizonty, a to zejména ve Foru Karlín a v sále DOX a pak s americkým jazzovým pianistou Bradem Mehldauem v Rudolfinu.

Jde o čtvrtou a poslední sezónu Alexandera Liebreicha ve funkci šéfdirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Otevře ji podle zveřejněných plánů 1. října Dvořákovou, ČajkovskéhoStravinského hudbou a uzavře ji pak 13. června 2022 Straussovou Alpskou symfonií, Sukovou PragouConcertem funebre Karla Amadea Hartmanna. „Národní rozhlasový orchestr musí být podporován i státem a městem, nesmí být závislý ve svém rozpočtu jen na vybíraných rozhlasových poplatcích,“ předestřel Liebreich svou představu na středeční tiskové konferenci, když hovořil o trvajícím finančním podhodnocení tělesa. Orchestr veřejnoprávního rozhlasu podle něj musí být předním aktérem české kultury.

Alexander Liebreich se za rok stane šéfem orchestru ve Valencii, ale do Prahy se má jako host vracet. V nadcházející sezoně bude dirigovat mimo jiné Stravinského Žalmovou symfonii, Brahmsovo Německé rekviem nebo hudbu Witolda Lutosławského, Clauda DebussyhoKaleviho Aho a v koncertní podobě první dějství Wagnerovy Valkýry. Už v říjnu se u orchestru objeví mladý dirigent Petr Popelka, který pak Liebreicha za rok ve funkci vystřídá. Dirigovat budou rozhlasové symfoniky v příštích měsících také Marek Šedivý, mimo jiné v Lisztově Faustovské symfonii, Jan Kučera, který nabídne hudbu Oskara Nedbala, Ion Marin s poctou valčíku, Kirill Karabits s ukrajinskou hudbou nebo novozélandská umělkyně Holly Mathieson s programem dotýkajícím se pohádek.

Rezidenční umělkyní sezony bude klavíristka Gabriela Montero, mezi hostujícími sólisty jsou houslisté Leila JosefowiczSergej Chačatrjan, violoncellista Alban Gerhardt a klarinetista Kari Kriikku. Velký prostor dostane také harfa francouzského virtuosa Xaviera de Maistre a umění jednoho z nejlepších světových hráčů na bicí nástroje Alexeje Gerassimeze.

Ve světových premiérách plánuje orchestr uvést skladby Ondřeje Štochla, Zbyňka MatějůJany Vörösové. Do prostoru mezi žánry se SOČR vydá s americkým klavíristou Bradem Mehldauem, ikonou současného jazzu, a v muzikálovém projektu basbarytonisty Adama Plachetky. Vystoupí také v živé interakci s baletními filmy a bude se podílet na projektu Jazz Poetry a na společném koncertě se světovými i tuzemskými jazzmany.

V Anežském klášteře se vedle několika hráčů SOČR nebo Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu představí s podporou dirigenta Roberta Kružíka rovněž mladí laureáti soutěže Concertino Praga, houslista Daniel Matejča a ruský klavírista Vsevolod Zavidov.

Přenosy a záznamy koncertů budou jako každý rok nabízet Český rozhlas VltavaČeský rozhlas D-dur. Dalšími kanály šíření audio záznamů rozhlasových symfoniků jsou audioportál mujRozhlas nebo YouTube kanál Koncerty Českého rozhlasu, případně platforma HbbTV v chytrých televizích.

Foto: Martin Lisa, Tomáš Vodňanský, Chris Lee, Khalil Baalbaki, Vojtěch Brtnický, Petr Horník

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky