KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Česká i brněnská filharmonie, další orchestry a umělci i Česká televize chystají benefice pro Moravu english

Česká filharmonie a Filharmonie Brno uspořádají společný benefiční Koncert pro Moravu. Orchestry tak chtějí pomoci obětem živelní pohromy a poděkovat všem, kdo pomáhají, na místě i finančně. Koncert se bude konat v sobotu 3. července v Zámecké jízdárně Státního zámku Valtice, bude dostupný i online a v přímém přenosu ho odvysílá Česká televize na programu ČT 1. Orchestr složený z členů obou těles povede dirigent Tomáš Netopil. Zazní státní hymna a Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka. Charitativní koncert na pomoc Moravě chystá také Karlovarský symfonický orchestr, uskuteční se 14. července od 18 hodin ve Velkém sále hotelu Thermal, a Česká televize, která uspořádá benefici ve středu 30. června na pražské Kampě, vystoupí na ní mimo jiné Adam Plachetka. A pomáhají i další, například Moravská filharmonie Olomouc nebo festival Za poklady Broumovska.

Čeští umělci a pořadatelé začali reagovat už o víkendu. Moravská filharmonie Olomouc se rozhodla věnovat na pomoc jihomoravským obcím, které zasáhlo ničivé tornádo, výtěžek ze sobotního letního open air koncertu, na kterém hrála výběr slavných filmových melodií. Na vstupném se vybralo 106 760 korun. Také festivalu Za poklady Broumovska, který jinak vybírá pouze dobrovolné vstupné a to věnuje na opravu zchátralých barokních kostelů v regionu, se rozhodl věnovat výtěžek ze sobotního zahajovacího koncertu jižní Moravě, prostřednictvím sbírky vyhlášené Nadací Via a Diecézní charitou Brno. Koncert, jehož kapacita byla kvůli vládním omezením snížena na 75 %, si přišlo poslechnout 157 lidí, kteří na dobrovolném vstupném přispěli přes 23 tisíc korun. Sponzoři festivalu pak slíbili částku zdvojnásobit. 

Česká televize reagovala také už v sobotu, a to charitativním přenosem z folklorního festivalu ve Strážnici. Teď chystá benefici na pomoc obcím postiženým tornádem. Přímý přenos koncertu z pražské Kampy odvysílá ČT1 ve středu 30. června od 20:10 hodin. Vystoupí mimo jiné i Adam Plachetka s cimbálem, Hana a Petr Ulrychovi, Čechomor, Dan Bárta, Richard Krajčo, Vojta Dyk a další, mnozí umělci se navíc do programu ještě postupně přidávají.


 

Přispět můžou kromě umělců i všichni zájemci, a to na www.darujme.cz/promoravu.
Bouřky zasáhly jih Moravy minulý čtvrtek, na Hodonínsku a Břeclavsku poničily asi 1200 domů a vyžádaly si šest lidských životů.

Foto: Česká filharmonie, archiv

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky