KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražský komorní balet zahájí sezónu v turecké Ankaře english

V Ankaře zahájí svoji další sezónu Pražský komorní balet. V sobotu 4. září vystoupí na čtvrtém ročníku festivalu moderního tance Contemporary Dance Festival. V sólové choreografii Petra Zusky s názvem „Fo(u)r One“ zatančí Tereza Hloušková. Loni za tuto roli získala širší nominaci na Cenu Thálie.

Do souboru nastupují noví sólisté, Nikita Korotkov, který v minulosti tančil například v Národním divadle v Mnichově, ve slavném fyzickém divadle Piny Bausch ve Wuppertalu či v nizozemském divadla Scapino Ballet, a František Rezek, který přichází ze souboru Bohemia Balet. Sólisty PKB se od září stávají také Oldřiška NeumannováAlbert Kaše, kteří tam donedávna působili jako stážisté.

Od sezóny 2021/22 se Pražský komorní balet přesouvá do nového zázemí. Nově bude působit v nových prostorech Domu tanečního umění Praha v areálu bývalého Branického pivovaru, který byl oficiálně otevřen 1. září. „Nové zázemí jsme potřebovali už řadu let, pracovali jsme dlouhou dobu v provozně a technologicky nevhodných prostorech,“ vysvětlila ředitelka souboru Ladislava Jandová. „Dům tanečního umění nabídne odpovídající podmínky pro naši kontinuální činnost, získáme konečně profesionální prostředí pro naši práci, vlastní střechu nad hlavou, taneční sály, hygienické a rehabilitační zázemí nebo sklady pro kostýmy a scénografii.“ Na včerejším slavnostním otevření Domu tanečního umění byla pokřtěna i nová publikace s názvem (Studio) Balet Praha. Nová vlna československé choreografie. Autorkou knihy, kterou vydává Nadační fond a Institut Pavla Šmoka, je Lucie Kocourková.

V září uvede Pražský komorní balet dvě reprízy oblíbených představení Petra Zusky v pražském Divadle na Vinohradech, v neděli 12. září to bude Carmina Vetera a v neděli 26. září pak Kytice. Na 24. října chystá také v Divadle na Vinohradech premiéru Zabiják život, která se loni kvůli koronavirovým opatřením konala jen online. Na začátku prosince pak soubor čeká premiéra Kříž u potoka, kterou volně na motivy stejnojmenného románu Karoliny Světlé vytvoří choreografka Alena Pešková. V představení bude hostovat Zemlinského kvarteto.

Pražský komorní balet je nejdéle působícím nezávislým tanečním souborem v Čechách. Jeho zakladatelem byl slavný choreograf Pavel Šmok, který dal novou tvář českému baletu, a Pražský komorní balet uchovává jeho odkaz stále. Soubor podporuje domácí choreografy i skladatele a každý rok připravujeme původní premiéru. Hlavním choreografem je Petr Zuska, dlouholetý šéf Baletu Národního divadla, na repertoáru jsou ale i díla dalších choreografů, jako jsou Lukáš Timulák, Jiří Pokorný, Tomáš Rychetský, Ondřej Vinklát, Marek Svobodník a další.

Foto: Serghei Gherciu, Taneční centrum Praha

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky