KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkova filharmonie Ostrava vyráží na zahraniční turné english

Orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava se chystá na zahraniční turné. Během září se tak za doprovodu Kateřiny Kněžíkové vydá do polského Krakova a o pár dní později na třídenní turné do Pobaltí. Tam se představí s klavíristou Lukášem Vondráčkem a dirigentem Risto Joostem. V koncertních sálech v estonských městech Pärnu a Tallin a v Rēzekne v Lotyšsku zaznějí na třech koncertech díla Smetany, Bartóka nebo Dvořáka. Na další turné, tentokrát do německého Erlangenu, vyrazí JFO až po zahajovacím koncertě nové sezóny. Ta se v první půlce musí obejít bez šéfdirigenta Vasilije Sinajského, který se ze zdravotních důvodů vrátí do Ostravy od ledna 2022. V Krakově orchestr vystoupí zítra, v Estonsku 17. a 18. září a v Lotyšsku 19. září.

„S Vasilijem Sinajským jsme v kontaktu a přejeme mu brzké uzdravení. O to jde především. Tato neočekávaná situace nás mrzí, ale zvládli jsme ji vyřešit. O zachování kvality koncertů svědčí i domluvená spolupráce se světovými dirigenty – Domingem Hindoyanen, Andreyem Boreykem a Petrem Popelkou,“ říká ředitel JFO Jan Žemla. Orchestr v následující sezóně povedou i další dirigenti – Christian Arming, Lionel Bringuier nebo Gabriel Bebeselea.

Orchestr uvádí, že koncertní turné do Pobaltí se opírá o spolupráci s rezidenčním sólistou JFO, klavíristou Lukášem Vondráčkem, který s orchestrem už více než čtvrtstoletí vytváří nezaměnitelnou značku, za kterou stojí vysoká umělecká úroveň a propagace české hudby a českého interpretačního umění zejména v zahraničí. Odpovídá tomu i program všech tří koncertů, které spolu na turné odehrají. Zazní předehra k opeře Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, Devátá symfonie Antonína DvořákaBartókův Třetí klavírní koncert. Koncerty bude řídit estonský dirigent Risto Joost, který s JFO vystupuje pravidelně.

Foto: Martin Kusyn Photography

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky