KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Filasovo Rekviem za Září 2001 zazní na Manhattanu english

Blíží se dvacáté výročí teroristických útoků na USA, které se odehrály 11. září 2001. České centrum New York ve spolupráci s Harmony Foundation a Generálním konzulátem ČR v New Yorku připravuje při této příležitosti pietní večery. Hlavní částí programu s názvem Rekviem 2021 bude digitální show spojená s videomappingem na hudební rekviem skladatele Juraje Filase. Akce se budou konat 9. a 10. září ve Velkém sále České národní budovy na Manhattanu. Projekt podpořily visegrádské země a sdružení evropských kulturních institutů v New Yorku EUNIC. V programu zazní nahrávka natočená v pražském Rudolfinu v roce 2013 s pěvci Metropolitní opery, v obsazení Ana María Martínez – soprán, Matthew Plenk – tenor, Filip Bandžak – baryton, Kühnův smíšený sbor, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod vedením Kenta Tritlea.

Každé z představení může během dvou dnů zhlédnout maximálně osmdesát pozvaných hostů, kteří si připomenou nejtragičtější útok na Spojené státy od druhé světové války, ale zejména vzpomenou na jeho oběti. Vzhledem k pandemickým cestovním restrikcím vzniká celý program mezi Spojenými státy a Evropou na dálku. Celkem se jedná o dvě identická představení, která se však musejí obejít bez fyzické účasti českých umělců s výjimkou Markéty Gebrian, která je v současné době v rámci Fulbrightova programu v New Yorku osobně přítomna. Markéta Gebrian svou nevšední výtvarnou virtuální exhibici popisuje jako transcendentální interpretaci toho, co je za hranicí lidské zkušenosti. „Odcházení duše tunelem za světlem do kosmu. Je to 360stupňové video vytvořené pomocí 3D modelu a VR programu,“ uvádí doslova.

Součástí nevšední podívané bude digitální projekce spojená s videomappingem připomínajícím temné dvacetileté výročí tragické události. Obrazy multimediální show umocní hudební rekviem Oratio Spei (Modlitba za naději) Juraje Filase. Sám autor věnoval tento svůj opus všem obětem mezinárodního terorismu. „Filas se řadí ke špičce soudobých skladatelů. Svým celoživotním dílem navazuje na estetický a filosofický ideál mistrů předchozích staletí, jejichž hudební katarze dodává lidem naději dodnes. Na střeše České národní budovy v centru Manhattanu pak budou následovat další dvě exhibice virtuální reality se stejným hudebním podkladem. Jejich autory jsou čeští umělci Markéta Gebrian a Alex Dowis. Celý program je v režii mladé americké filmařky českého a slovenského původu Anny Evy Kotyzy, která žije a pracuje v New Yorku,“ informují pořadatelé a generální konzul České republiky v New Yorku Arnošt Kareš uvádí: „Na 11. září 2001 nelze zapomenout, každý z nás na něj má osobní vzpomínku. V tento tragický den byli tady s Newyorčany také naši diplomaté, Češi žijící a pracující v New Yorku a samozřejmě krajané. Prožívali jsme s nimi těžké chvíle zármutku a každý rok v tuto dobu na oběti, které si útoky vyžádaly, vzpomínáme. Letos, při 20. výročí, je tato vzpomínka mimořádně silná, a proto se chceme v tichosti sejít a při rekviem Juraje Filase věnovat naši vzpomínku všem obětem, ale také těm, kteří pomohli Americe znovu na nohy.“

Ředitel Českého centra New York Miroslav Konvalina uvádí, že digitální show se bude promítat na stěny Velkého sálu České národní budovy, následné virtuální 360stupňové exhibice se budou odehrávat na její střeše. Celovečerní program je výsledkem mnohaměsíční spolupráce zmiňované Markéty Gebrian, semifinalisty soutěže America’s Got Talent z České republiky Alexe Dowise, česko-americké výtvarnice Jitky Exlerové a americké režisérky Anny Evy Kotyzové, jejíž rodiče pocházejí z bývalého Československa.

Foto: Wikipedia (UpstateNYer – licence CC BY-SA 3.0), Tereza Fabiánková

Miroslav Konvalina

Miroslav Konvalina

Novinář

Někdejší rozhlasový novinář, v letech 2019 až 2024 ředitel Českého centra v New Yorku, Absolvoval studium na Fakultě řízení Vysoké školy ekonomické a mimořádné studium Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy. Rozhlasovou a televizní žurnalistiku studoval na University of Missouri v USA a prošel různými novinářskými stážemi jak v Evropě, tak v USA. V Československém a Českém rozhlase pracoval v různých pozicích ve zpravodajství, vedl Redakci zahraničního zpravodajství ČRo 1 - Radiožurnálu, byl zahraničním zpravodajem a pak ředitelem stanice. Pracoval také jako tiskový mluvčí a v marketingu a PR. Rád cestuje, bavilo ho natáčení reportáží z prostředí domorodých kultur různých částí světa.



Příspěvky od Miroslav Konvalina



Více z této rubriky