KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ostravské centrum nové hudby v listopadu v DOX+ se smyčkami Bernharda Langa english

Ostravské centrum nové hudby se vrací s dalším příspěvkem do série Zásadních koncertů, a sice do Centra současného umění DOX+ v Praze v Holešovicích. Na orchestrální programy s hudbou Mortona Feldmana a Iannise Xenakise a letošního koncertu Zásadní změny navazuje dílo Bernharda Langa. Jeho orchestrální skladby se sólisty zaznějí v úterý 16. listopadu od 19 hodin. Ve třech kompozicích z posledních pěti let se zhmotní Langův svět zvukových smyček a repetic, odkazujících nejen na hudbu různých období a žánrů, ale také na ryze současné technologické postupy. Provedení mimořádně náročných skladeb se ujme PKF – Prague Philharmonia společně s mezinárodním orchestrem Ostravská banda, a to pod vedením dirigentů Johannese Kalitzkeho a Petra Kotíka. V sólových partech se představí basklarinetista Gareth Davis a klavírista Miroslav Beinhauer.

Pořadatelé dílo současníka, Rakušana Bernharda Langa, označují za moderní současné umění, jehož myšlenkové kořeny jsou skutečně bohaté – inspiračními vlivy jsou pro skladatele nejen evropská klasická hudba či avantgarda dvacátého století, ale také jazz, free jazz, rock, punk, techno, EDM, elektronická a počítačová hudba. Ve své tvorbě Lang využívá i rozmanitých filozofických konceptů, ať už jde o teorii diference/opakování Gillesa Deleuze, nebo Leibnizovy monadologie. Tyto myšlenkové světy se v Langově hudbě ztělesňují často v podobě navracejících se zvukových smyček. Ty však svým opakováním nebudují meditativní atmosféru v duchu minimalismu, ale naopak se vracejí nepravidelně, v ostrých střizích a nepředvídatelných náladových zvratech. „K dosažení maximálního účinku si Lang vypomáhá novodobými technologiemi a estetikou samplování, ke které se uchyluje v duchu hesla: ‚Jestliže bylo vše řečeno, opakujte to! ‘“ uvádějí organizátoři.

Mimo studia hudby, během kterého se věnoval kompozici, jazzu a klasickému klavíru, si Lang prošel také vzděláním v oblasti filozofie a německé filologie. Českému publiku není jeho tvorba zcela neznámá, v ostravském hudebním okruhu je považován za takřka domácího autora. Jeho skladby se od roku 2009 pravidelně objevují na festivalu Ostravské dny a na festivalu NODO / New Opera Days Ostrava se v roce 2014 hrála jeho opera Re:igen, která vzbudila otevřenou sexualitou velký rozruch. Do Ostravy se Bernhard Lang vrací rovněž jako velice žádaný lektor Institutu Ostravské dny. O jeho provázanosti s krajem Leoše Janáčka svědčí orchestrální kompozice Loops for Leoš, jejíž třetí větu dopisuje autor pro pražské provedení. Bernhard Lang patří k vůbec nejžádanějším skladatelům Evropy. V roce 2021 byly uvedeny premiéry oper Playing Trump ve Státní opeře v Hamburgu a Der Hetzer v Theater Dortmund.

V DOX+ zazní také koncert pro basklarinet a koncert pro klavír. V obou lze podle pořadatelů sólový part považovat za interpretačně i fyzicky extrémně náročný. „Důležitou roli hraje i orchestr, který vytváří zvukově hutnou a rytmicky strhující strukturu, s níž sólové nástroje úzce spolupracují. Podobně jako Loops for Leoš, i další dvě kompozice odkazují na významné hudební osobnosti minulosti,“ představuje Langova díla Ostravské centrum nové hudby s tím, že v Loops for Davis je hlavním inspiračním zdrojem americký jazzový trumpetista a skladatel Miles Davis. Pro Loops for Ludvik je to Ludwig van Beethoven.

Foto: Martin Popelář, Adolf Horsinka

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky