KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Blanchardův Oheň v kostech, milník v dějinách Metropolitní opery, v sobotu na plátnech českých kin english

Historickým momentem letošní sezóny Metropolitní opery v New Yorku se stala premiéra opery Oheň v kostech (Fire Shut Up In My Bones) skladatele Terence Blancharda. Jedná se totiž o první dílo afroamerického skladatele, které se kdy na prknech slavného operního stánku objevilo. Očekávaný titul nyní vstoupí i na plátna kin v rámci série operních přenosů MET: Live In HD. Projekce se koná v sobotu 23. října.

„Hojně skloňovaná informace o tom, že se jedná o první operu černošského skladatele, kterou kdy Metropolitní opera uvedla, by ale neměla zastínit fakt, že je Oheň v kostech výrazným dílem moderní operní tvorby,“ uvádějí pořadatelé s tím, že příběh mladého muže Charlese, který se snaží překonat traumata svého mládí a vykročit do nového života, je bezpochyby nadčasovým vyprávěním, které ale zároveň otevírá stále aktuální témata.

Autorem opery je hudebník Terence Blanchard. Nositel pěti cen Grammy za kompozici a hru na trubku má za sebou více než šedesátku filmových soundtracků, řadu sólových alb a rovněž dvě opery. Ta první, Champion z roku 2013, zpracovávala příběh boxera Emila Griffitha, druhou je právě Oheň v kostech. Blanchard se ve své operní tvorbě opírá o klasickou hudbu, ale formu zároveň narušuje svou jazzovou zkušeností. Dílo tak klade zvýšené nároky i na pěvce, klasický operní zpěv se tu totiž potkává s gospelem.

Libreto napsala oceňovaná režisérka a spisovatelka Kasi Lemmons. Ta se coby libretistka představuje poprvé. Text se zakládá na memoárech amerického novináře, komentátora a publicisty časopisu The New York Times Charlese M. Blowa. Režie se ujal tandem James RobinsonCamille A. Brown, kteří stojí i za poslední inscenací Gershwinova opusu Porgy & Bess. Camille A. Brown se podílela i na choreografii šestatřicetičlenného ansámblu a je to její zásluha, že se poprvé na jevišti Metropolitní opery objeví step. Hlavní roli mladíka Charlese ztvárňuje barytonista Will Liverman, dirigovat bude Yannick Nézet-Séguin.

Foto: MET/ Aerofilms

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky