KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Struny dětem v sobotu s Březinovou online premiérou Opičáka a pitomců s Ivou Bittovou english

Struny dětem v Minoru, festival pro zvídavé děti a hravé rodiče, nabízí od roku 2010 uměnímilovným rodinám víkendy naplněné zážitkovým poznáváním rozličných uměleckých forem. Tentokrát pořadatelé přicházejí s online premiérou hudební pohádky Opičák a pitomci, kterou na téma pohádkové předlohy spisovatele Wilhelma Hauffa Mladý Angličan zhudebnil skladatel Aleš Březina. Na premiéru se mohou malí i velcí diváci těšit už 27. listopadu od 17:50 hodin na platformě Film Naživo, kde bude následně záznam k dispozici. Příběh o lidské závisti a hlouposti zkomponoval Březina přímo pro Ivu Bittovou, která zde zúročí nejen svůj hudební, ale i herecký talent.

„Iva je vypravěčkou příběhu i představitelkou všech postav v něm účinkujících. Jako vynikající hudebnice i herečka se v nich bude moci vyřádit a já doufám, že si to užije ona i diváci,“ vysvětluje Aleš Březina. „Mé přání je předat pozitivní energii všem divákům, inspirovat a umět se také aspoň na chvíli vrátit do dětství, připomenout si naši bezprostřední hravost a smysl pro humor,“ doplňuje Iva Bittová, po jejímž boku vystoupí houslista Pavel Fischer a dětský sbor Škatulata pracující pod vedením sbormistryně Markéty Džunevy při ZUŠ Libčice. Pohádkový příběh podtrhnou hravé kostýmy výtvarníka Petra Nikla. Režie se ujal Viktor Tauš.

Opičák a pitomci je pohádka o lidské zvědavosti a hlouposti. Na tu v příběhu vyzrál neznámý cizinec, který si vystřelil ze svých pomlouvačných sousedů. Od cirkusu si koupil opičáka, kterého prohlásil za svého mladého synovce z Londýna. Než ho sousedům představil, naučil ho pár slov anglicky i česky, naučil ho tancovat, koupil mu drahé pestrobarevné oblečení. Lidé z městečka si mysleli, že je to nová móda v Londýně a začali opičákovo oblečení napodobovat a předhánět se v tom, kdo se obleče podivněji. Dokonce začali napodobovat i opičákovo divoké tančení a také se předháněli, kdo zatancuje ještě divočeji. Nakonec byl opičák, jakožto mladý muž z Londýna, pozván na ples pořádaný panem starostou. Všechny dívky s ním chtěly tančit a všichni chlapci soutěžili, kdo ho lépe napodobí. „Pohádkovou knihu Wilhelma Hauffa Karavana jsem miloval již jako dítě, a když jsem se k ní po desetiletích vrátil, znovu jsem jí byl nadšen. Je v ní velké napětí i úžasný humor, což je báječná kombinace,“ dodává Březina.

Foto: archiv projektu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky