KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK zítra dopoledne s varhanním recitálem Přemysla Kšicy english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK přichystal na sobotní dopoledne recitál varhaníka Přemysla Kšicy. Na programu budou skladby Johanna Sebastiana Bacha, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Bedřicha Antonína Wiedermanna a Franze Liszta. Nebude chybět ani Kšicovo umění improvizace. Koncert se bude konat ve Smetanově síni Obecního domu v 11 hodin.

„Snažíme se varhanní koncerty držet v milnících liturgického roku. Proto nesmí chybět ani v adventním čase. Přemysl Kšica není jen obyčejný varhaník, ale – jak už to u varhaníků bývá – je i výborný improvizátor. Zejména jeho postludia na mších u sv. Mikuláše jsou vyhlášena po celé Praze,“ uvedl dramaturg FOK Martin Rudovský s tím, že i na tomto koncertě zazní improvizace na vánoční téma. Z dalšího programu Rudovský zmínil jednu symbolickou skladbu pro Obecní dům, Smetanovu síň, a především její varhany, totiž Pastorale dorico Bedřicha Antonína Wiedermanna. Byl to právě on, který ve dvacátých letech započal s varhanními matiné ve Smetanově síni. Po něm pokračoval například Jaroslav Tůma, který je shodou okolností učitelem právě Přemysla Kšicy.

Recitál se měl uskutečnit už minulý rok, ale kvůli pandemickým opatřením musel být přesunut. Diváci si ale mohli vychutnat alespoň malý hudební online pozdrav, který FOK vysílal v rámci svého loňského programu Advent po síti.

Foto: FOK, Zdeněk Chrapek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky