KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Stroje a strojky Brno Contemporary Orchestra s Pavlem Šnajdrem v pondělí english

Pondělní koncert Brno Contemporary Orchestra s Pavlem Šnajdrem byl původně plánovaný do hlavních výstavních prostor Technického muzea vedle Kaplanovy turbíny. Musel však být z důvodů poškození střechy v prosinci přesunut jinam. Podařilo se ale najít velmi zajímavou náhradu – pádovou zkušebnu Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT. Jsou to prostory, které jen tak každý smrtelník nenavštíví, velmi zajímavé místo pro dobrodruhy a zájemce o to, poznat něco nového. Program je složen z racionálně konstruovaných kompozic, které zaznějí v prostorech, kde se testují geniální stroje jako letadla a vesmírné družice. Půjde o polydynamické studie Miloslava Ponce, nekonečná či neukončitelná trajektorie s označením C od Luboše Mrkvičky, pulzující variace Petra Hromádky, stochastické milníky Iannise Xenakise a mechanicky vybroušené piano Trevora Grahla. Koncert se bude konat 24. ledna od 19:30 hodin.

Před sto dvaceti lety se na jedné maloměstské univerzitě v Brně potkal Robert Musil a Viktor Kaplan. Jeden dokončoval studia, aby se později vzdal vědecké kariéry a stal se jedním z nejvýznamnějších spisovatelů dvacátého století díky svému monumentálnímu dílu Muži bez vlastností,“ uvádí BCO a pokračuje tím, že druhý sběhl od průmyslu a vědeckou kariéru na německé technice (dnešní VUT) právě zahajoval a o deset let později pro svět vytvořil unikátní Kaplanovu turbínu. Mimo jiné v té době na nedalekém Klášterním, dnes Mendlově náměstí, pracoval i Leoš Janáček na opeře Její pastorkyňa. Všichni tři se zřejmě potkávali, vždyť Brno bylo ještě větším maloměstem, než je dnes.

Chceme všem připomenout, že výjimečně zvláštní osobnosti se při výjimečně zvláštních událostech potkávají i nyní a nemusí to být v pozlacených sálech, 3D vyumělkovaných studiích či na červených kobercích velkoměstských festivalů, že život, věda i umění se mohou potkávat i úplně jinde,“ vysvětluje svůj záměr dramaturg BCO Viktor Pantůček.

Poprvé se s orchestrem ocitneme v laboratoři. Je to pro nás velká výzva. Pět skladeb inspirovaných technikou, stroji. Ve spolupráci se skvělými lidmi z FSI se pokusíme rozeznít různé stroje, které nám zapůjčí, a necháme i posluchače, aby si zkusili, že zajímavě může znít třeba i turbína. Určitě si tento projekt nenechte ujít, cestu vyznačíme, takže se určitě neztratíte,“ doplňuje umělecký šéf a dirigent BCO Pavel Šnajdr.

Orchestr shrnuje, že zaznějí tři skladby na objednávku BCO, z toho dvě ve světové premiéře, dále jedna česká a jedna brněnská premiéra, takže ve výsledku pět skladeb a pět premiér na místě, kde se ještě nikdy žádný koncert nekonal. K tomu všemu budou vystaveny turbíny a kdo bude mít zájem, ten si na ně může před koncertem a po koncertě zahrát. Přímo ve zkušebně, kde se bude koncert konat, budou k dispozici například oběžná kola vírových turbín, která „nádherně na poklep znějí“. Oběžná kola jsou součástí vírové turbíny, na kterou profesor Pochylý z VUT získal patent. „Před koncertem budete mít možnost zahrát si v čase 18–19 hodin ve 14. patře budovy A1 na turbínu – respektive na rotor parní turbíny První brněnské strojírny!“ uzavírá svou pozvánku BCO.

Foto: Pixabay,  Letecký ústav VUT Brno

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky